‘Mijn zoon zingt dít liedje, omdat hij weet dat zijn vriendjes dan gaan lachen’

09.11.2021 13:02
Mariette Middelbeek

Mariëtte Middelbeek is columnist en mamavlogger voor Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.

In de hele #MeToo-discussie is natuurlijk een hoop zinnigs gezegd en geschreven dat ik hier niet allemaal hoef uit te diepen. Wat me er wel in het bijzonder van is bijgebleven is dit: we moeten niet onze dochters beschermen, we moeten onze zonen opvoeden. Nu ben ik van mening dat beide geen kwaad kunnen, dus probeer ik Nora verstandig doch weerbaar te maken en probeer ik Casper uit te leggen dat respect toch wel de basis is van hoe je met iemand in het algemeen en meisjes in het bijzonder omgaat.
 

Vocabulaire

In grote lijnen is hij het zeker met me eens, alleen verschillen we van mening over de details. Het vocabulaire, bijvoorbeeld. Dat hij onlangs per ongeluk het nummer Bier en tieten te horen kreeg (althans, het eerste deel ervan, tot ik met een sprintje de geluidsinstallatie bereikte, maar helaas was ik te laat en schalde het refrein al), helpt momenteel niet mee. Ik vind tieten een stom woord dat ik nooit gebruik, hij vindt het – zeker op muziek – lekker meezingen.

“Ik trok nog een sprint naar de geluidsinstallatie, maar helaas te laat.”

“Waarom laat je hem niet gewoon”, zei een kennis onlangs, toen ik boos werd omdat Casper de clown uithing en het lied weer eens zong, omdat hij weet dat zijn vriendjes dan gaan lachen. “Hij gaat echt wel begrijpen dat je dat niet hoort te zeggen en nu maak je het alleen maar interessant.” Maar dat denk ik dus niet, ik vind het echt mijn taak als moeder om hier bovenop te zitten.
 

Correctie

Gisteren kwam er een vriendinnetje spelen. Ik stond in de keuken en hoorde ze kletsen samen. “Als ik later groot ben, krijg ik tieten”, zei het meisje, blijkbaar ook fan van dit woord. Ik stond al klaar om in te grijpen, want ik dacht: nu gaat Casper los. Maar nee. Hij keek haar aan en zei: “Zo zeg je dat niet, hoor.” Ik voelde me al enorm trots op mijn eigen opvoeding en prees mezelf in gedachten als verantwoorde moeder. Tot hij gedecideerd zijn verbetering uitlegde: “Het is bíér en tieten.”

Er is, kortom, nog wat werk te doen. Maar voor hij later de kroeg ingaat, gaat het lukken.

 

Deze column staat in Kek Mama 12-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.