‘Het belonen van je kind werkt, al eten we wel opvallend vaak pannenkoeken’

04.11.2020 15:02
Mariëtte Middelbeek

Mariëtte Middelbeek is auteur en columnist en mamavlogger voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.

Hier in huis wemelt het van de kalenders. Je zou bijna denken dat ik een vreemde neiging tot hoarden heb of wanhopig probeer grip te krijgen op de tijd, maar het gaat hier om een ander soort kalenders, namelijk A4’tjes met daarop een aantal vakjes, meestal veertien. Voor elk vakje kan een sticker worden verdiend, maar uiteraard alleen door netjes te doen wat je moeder zegt.

En als je moeder heeft bedacht dat je moet stoppen met je speen, niet 700 keer mag roepen voor het slapengaan en – heel raar, ik weet het – niet k-u-t meer mag zeggen, dan doe je dat braaf tot alle vakjes vol zijn en het gedrag in kwestie is afgeleerd, om vervolgens je beloning te ontvangen in de vorm van kiezen wat we eten, een klein cadeautje of iets leuks doen. Werkt als een dolle, al eten we wel opvallend vaak pannenkoeken.
 

Lees ook
‘Ik kan dat ene gebrek maar niet de baas worden: tijd’ >

 

Herhaling

Sinds kort hebben we alleen wat nieuws: de kalender op herhaling. Ik had mezelf beloofd hieraan niet te beginnen, want dan blijven we aan de gang, tot Nora na de vakantie besloot dat het weliswaar leuk was dat we eerder pannenkoeken aten omdat zij zonder drama naar haar juf was gelopen, maar dat dat niet betekende dat ze nu niet opnieuw een theatershow bij het wegbrengen kon opvoeren.

En zo kwamen wij op dag één terecht in een situatie met een kind dat – nadat ik haar met een fikse sprint tussen geparkeerde auto’s vandaan moest slepen – met alle kracht die ze uit haar één meter tien kon halen, probeerde om zichzelf te bevrijden uit de armen van de juf terwijl ik half snikkend zo snel mogelijk wegliep, omdat dat nu eenmaal het beste schijnt te zijn.

Voor niemand leuk en dus lag er al bij thuiskomst een nieuwe kalender voor haar klaar. Nora beloofde beterschap en verheugde zich intens op nieuwe pannenkoeken. Ik liet maar weer een opvoedprincipe varen (dat doe ik sowieso nogal frequent), omarmde de herhalingskalender en keek trots toe hoe ze de volgende dag een beetje zenuwachtig maar hartstikke stoer naar de juf liep.
 

Deze column staat in Kek Mama 13-2020.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.