Column Mariëtte: ‘Nora vindt vlogs zo fascinerend dat ze haar eigen vlogkanaal ambieert’

10.06.2019 10:04
Mariëtte Middelbeek

Mariëtte Middelbeek is chef redactie van Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper (4) en dochter Nora (3).

Omdat ik een heel verantwoorde moeder ben, heb ik een project gemaakt van het kweken van buitenkinderen. Scharrelkinderen, als je het zo wil noemen, wat helemaal klinkt alsof er een opvoedkundig idee achter zit. Dat betekent dat ze – volgens de definitie van het scharrelkind – met hun blik op de aarde en vingers in het zand een beetje rondlummelen in de tuin of het bos, vol verrukking de natuur ontdekkend. Een regenworm of zo, of een babyvliegje. Hoewel het laatste babyvliegje dat in de ontdekkende vingers van mijn zoon terechtkwam het met de dood heeft moeten bekopen. En toen Nora laatst een lieveheersbeestje op haar shirt ontdekte, sneuvelden er diverse trommelvliezen. Maar goed, verder scharrelen ze wat af hoor, die kinderen van mij.
 

Familievlog

Zo scharrelde Nora lekker rond op haar skelter. Ik meende dat ze gezellig in zichzelf zat te kletsen over wat ze allemaal tegenkwam aan wonderen der natuur. Daar kwam ze aangescheurd, op twee wielen door de bocht: “Ik zit op de skjelter in de familievloggggg!” Erik en ik keken elkaar aan. De familievlog? Fa-mi-lie-vlog?

Dit ligt natuurlijk geheel en al aan ons. Als we geen verantwoorde scharrelkinderen aan het kweken zijn, zijn we namelijk de moeilijkste niet op het gebied van de iPad. En met ‘de moeilijkste niet’ bedoel ik dat de enige regel is dat de kinderen er niet mee mogen gooien, want dan gaat-ie stuk. Verder ben ik oeverloos gelukkig met YouTube Kids. Dat blokkeert de eindeloze stroom aan stompzinnige Amerikaanse verkleedfilmpjes die tussen Peppa Big en Rescue Bots door iets te vaak de onschuldige oogjes van mijn kinderen bereikten. Maar Nora kan gelukkig nog steeds los op haar op een van haar favoriete kanalen: dat van De Bellinga’s. Voor wie De Bellinga’s niet kent: dit is een Zwolse vlogfamilie met drie kinderen en een duizelingwekkend aantal volgers. De filmpjes nemen de kijker meer in dagelijkse beslommeringen als een kinderverjaardag, een bezoek aan de Action en het bakken van koekjes. Hartstikke gezellig.
 

Lees ook
Column Anke: ‘Mama heeft niet zoveel zin in deze vlog’ >

 

Een eigen vlogkanaal

Leuk is in dit geval echter een understatement. Ze vindt het allemaal zo fascinerend dat ze kennelijk haar eigen vlogkanaal ambieert, als ze zou weten wat dat precies is. En ze is niet de enige. Casper stond laatst ook al in de keuken tegen het raam te kletsen. “Hoi, ik ga je laten zien hoe je een banaan pelt.”

“Is dit erg?” vroeg ik aan Erik. We wisten het antwoord eigenlijk niet. Casper wil ook brandweerman worden, Nora prinses. Hij machinist, zij conducteur, dat leek ze wel gezellig, samen op de trein. Of Casper boswachter, Nora boom. Die laatste is mijn favoriet. Kunnen ze lekker samen een scharrelvlog beginnen.
 

Deze column staat in het Kek Mama 05-2019.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >