Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: Hij noemde mijn zoon een mietje.
Mariëttes zoon Casper (2) heeft een heel zorgende kant. Mariëtte blij, maar sommige mensen vinden daar iets van.
Lees verder onder de advertentie
Casper werd één en kreeg een pop. Ik had iets gelezen over genderneutraal speelgoed (of eigenlijk was het meer gender-overschrijdend) en dat leek me een nou eens goed idee. Casper had op dat moment al een indrukwekkende verzameling auto’s en dat vond ik allemaal best, maar ik wilde a, dat hij ook minder stereotiep speelgoed zou krijgen en b, dat we hem met die pop wellicht een beetje konden gaan voorbereiden op de komst van de echte baby van wie ik op dat moment pril zwanger was. Heel eerlijk: het hele plan leidde in eerste instantie tot licht gefronste wenkbrauwen bij de wederhelft, maar die begon hoe langer hoe meer in te zien dat stereotypen hopeloos uit de tijd zijn.
Lees verder onder de advertentie
Bam, daar ging de baby tegen de muur
Maar goed, die pop dus. Daags na de verjaardag werd hij omgedoopt tot ‘baby’ (het was een hij, want hij droeg blauw, zo zijn we hier dan weer wel) uit de speelgoedkist gevist, aan de borst gedrukt en rondgesjouwd als ware het een echt broertje. Ik blij natuurlijk, met m’n genderneutrale ideeën. Maar nog tijdens mijn triomfantelijke ‘zie je wel, zo ontwikkelt hij zijn zorgende kant en hij is pas één en denk eens aan al die voordelen die hij hier in zijn leven van gaat hebben’-speech, besloot Casper eens de mogelijkheden van het nieuwe speelgoed te gaan onderzoeken. Bam, daar ging de baby tegen de muur. Hij verplaatste zijn aandacht naar zijn auto’s en zo sneuvelde mijn projectje.
Lees verder onder de advertentie
Spenen, dekens en flesjes
Tot nu. Nora heeft sinds vorige week een pop. Dat leek me wel aardig, want haar lievelingsspeelgoed is nu de autocollectie van haar broer en dat vond ik wel weer wat naar de andere kant doorslaan. Die pop heeft ze zelf alleen nog geen seconde vast kunnen houden, want zodra Casper hem (of haar eigenlijk, want deze is geheel gehuld in roze) zag, daalde zijn testosteron tot ongekende laagte. Niet alleen deze pop moest verzorgd, ook het blauwe babybroertje werd opgediept uit de speelgoedlade en wordt nu continu voorzien van spenen, dekens en flesjes. Het tweetal is ook al rondgesjouwd in een veel te grote draagzak. Daardoor vielen ze nog bijna in de sloot, maar dat was niet het ergste wat er tijdens dat wandelingetje gebeurde.
Lees verder onder de advertentie
Mietje
Het ergste was dat Casper trots z’n poppentweeling liet zien aan een nietsvermoedende voorbijganger (man, middelbare leeftijd, tikje nors) en te horen kreeg dat vrouwen voor baby’s zorgen en mannen moeten werken. En dat hij wel een mietje was (een MIETJE). En nee, het was geen grap. Gelukkig had Casper zo zijn eigen mening over de emancipatiekwestie. Hij keek de man aan, klemde zijn baby’s nog eens extra tegen zich aan en zei: ‘Mama werken.’ Daarna liepen we door, waarbij ik mezelf er slechts met uiterste krachtsinspanning van wist te weerhouden om te vragen wie hier nu eigenlijk het mietje was.
Lees verder onder de advertentie
Mariëtte Middelbeek (33) is schrijver en chef redactie van Kek Mama. Ze is getrouwd met Erik, met wie ze zoon Casper (2) en dochter Nora (7 maanden) heeft.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.