Staan jullie op het punt om op vakantie te gaan, maar heeft je kind waterpokken? Dan kán het zijn dat jullie niet mogen vliegen. Hieronder lees je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn waterpokken?
Waterpokken is een (zeer) besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus; er ontstaan dan blaasjes op de huid die heel erg jeuken. Na een paar dagen drogen deze op en worden het korstjes.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf twee dagen vóórdat je kind huiduitslag krijgt tot alle blaasjes een kostje hebben, is het virus besmettelijk – vaak uiterlijk zeven dagen na het ontstaan van blaasjes. Meestal wordt waterpokken overgedragen door het inademen van de virusdruppeltjes tijdens het hoesten, niezen en praten.
De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze tussen de twee en acht jaar zijn. Heeft je kind al eens de waterpokken gehad? Dan is-ie in principe voor de rest van z’n leven immuun voor een nieuwe infectie.
Lees verder onder de advertentie
Mag je vliegen als je kind waterpokken heeft?
Doordat het virus enorm besmettelijk is en in zo’n kleine ruimte gemakkelijk kan worden overgedragen, mag je niet vliegen als je waterpokken hebt. Tenzij je een medische verklaring van een onafhankelijke arts (dus niet je huisarts) hebt. Hierin staat dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is. Hieronder vind je per vliegtuigmaatschappij de regels:
Lees verder onder de advertentie
KLM – je moet binnen 48 uur vóór vertrek een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
Transavia – je moet een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien die maximaal zeven dagen voor vertrek van de heenreis uitgegeven is.
EasyJet – minimaal zeven dagen na het verschijnen van het laatste vlekje, mag je kind mee.
TUI fly – je moet en medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
Malaysia airlines – je moet vijf dagen vóór vertrek een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.