Staan jullie op het punt om op vakantie te gaan, maar heeft je kind waterpokken? Dan kán het zijn dat jullie niet mogen vliegen. Hieronder lees je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn waterpokken?
Waterpokken is een (zeer) besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus; er ontstaan dan blaasjes op de huid die heel erg jeuken. Na een paar dagen drogen deze op en worden het korstjes.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf twee dagen vóórdat je kind huiduitslag krijgt tot alle blaasjes een kostje hebben, is het virus besmettelijk – vaak uiterlijk zeven dagen na het ontstaan van blaasjes. Meestal wordt waterpokken overgedragen door het inademen van de virusdruppeltjes tijdens het hoesten, niezen en praten.
De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze tussen de twee en acht jaar zijn. Heeft je kind al eens de waterpokken gehad? Dan is-ie in principe voor de rest van z’n leven immuun voor een nieuwe infectie.
Mag je vliegen als je kind waterpokken heeft?
Doordat het virus enorm besmettelijk is en in zo’n kleine ruimte gemakkelijk kan worden overgedragen, mag je niet vliegen als je waterpokken hebt. Tenzij je een medische verklaring van een onafhankelijke arts (dus niet je huisarts) hebt. Hierin staat dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is. Hieronder vind je per vliegtuigmaatschappij de regels:
Lees verder onder de advertentie
KLM – je moet binnen 48 uur vóór vertrek een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
Transavia – je moet een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien die maximaal zeven dagen voor vertrek van de heenreis uitgegeven is.
EasyJet – minimaal zeven dagen na het verschijnen van het laatste vlekje, mag je kind mee.
TUI fly – je moet en medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
Malaysia airlines – je moet vijf dagen vóór vertrek een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.