Vliegen met waterpokken: mag dat?

16.06.2019 21:56
vliegen-met-waterpokken

Staan jullie op het punt om op vakantie te gaan, maar heeft je kind waterpokken? Dan kán het zijn dat jullie niet mogen vliegen. Hieronder lees je waarom.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een (zeer) besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus; er ontstaan dan blaasjes op de huid die heel erg jeuken. Na een paar dagen drogen deze op en worden het korstjes. 

Vanaf twee dagen vóórdat je kind huiduitslag krijgt tot alle blaasjes een kostje hebben, is het virus besmettelijk – vaak uiterlijk zeven dagen na het ontstaan van blaasjes. Meestal wordt waterpokken overgedragen door het inademen van de virusdruppeltjes tijdens het hoesten, niezen en praten. 

 

Lees ook
Waterpokken: 7 tips bij jeuk >

 

Wanneer krijg je waterpokken?

De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze tussen de twee en acht jaar zijn. Heeft je kind al eens de waterpokken gehad? Dan is-ie in principe voor de rest van z'n leven immuun voor een nieuwe infectie. 

 

Mag je vliegen als je kind waterpokken heeft?

Doordat het virus enorm besmettelijk is en in zo'n kleine ruimte gemakkelijk kan worden overgedragen, mag je niet vliegen als je waterpokken hebt. Tenzij je een medische verklaring van een onafhankelijke arts (dus niet je huisarts) hebt. Hierin staat dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is. Hieronder vind je per vliegtuigmaatschappij de regels: 

  • KLM – je moet binnen 48 uur vóór vertrek een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
  • Transavia – je moet een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien die maximaal zeven dagen voor vertrek van de heenreis uitgegeven is.
  • EasyJet – minimaal zeven dagen na het verschijnen van het laatste vlekje, mag je kind mee.
  • TUI fly – je moet en medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.
  • Malaysia airlines – je  moet vijf dagen vóór vertrek een medische verklaring (in het Engels) kunnen laten zien.

 

Bron: RIVM / OvN

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >