Van een versierde kerstboom tot lichtjes in de beukenhaag: Kek Mama’s Malu vindt het hartstikke gezellig. Maar niet bij haar thuis.
Lees verder onder de advertentie
Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Later als ik groot ben, maak ik van mijn huis wél een kerstpaleis.’ Spuitsneeuw tegen de ramen, een sissende rollade in de oven, lichtjes in de beukenhaag en een hysterisch grote boom met daaronder bergen cadeaus: ik zag het als achtjarig meisje helemaal voor me.
Lees verder onder de advertentie
De feestdagen
Mijn ouders waren nooit zo van de feestdagen. Eerste kerstdag werd er ’s avonds voor de verandering gedronken uit wijnglazen en met een beetje geluk lagen er goudkleurige servetten naast ons bord, maar er waren geen cadeaus en er stond vrijwel nooit een kerstboom. (Op één creatieve uitspatting van m’n moeder na: een pikzwart boompje ondersteboven aan het plafond.) Moeders had geen zin om uren in de keuken te rommelen aan een zesgangenmenu. Of zichzelf door drukke winkelstraten te wurmen voor een berg kerstcadeaus. Terwijl ik me vergaapte aan de roedel neon rendieren in de tuin van de buren, kon die decembermaand haar niet snel genoeg voorbij gaan.
Die sterke drang naar het vieren van een Amerikaanse kerst is lang blijven hangen. De eerste kerst met onze zoon pakten we daarom groots aan. We kochten een nieuwe kerstboom, sloegen ietwat door met de ballen – om je een idee te geven: ik liet er een maken met het hoofd van onze hond erop – en legden een slinger vol lichtjes voor het raam.
Lees verder onder de advertentie
Ook onze kerstagenda planden we ramvol, maar al tijdens de eerste avond bij familie wist ik: ik was te voorbarig. Want hoewel Mack zich normaal gesproken prima wist te gedragen aan tafel, veranderde hij met kerst in een grijpgraag monster. Binnen vijf minuten had ik al het complete tafelservies inclusief tafelkleed uit zijn handen getrokken. Hij schreeuwde het uit als hij z’n zin niet kreeg en toen hij bij thuiskomst ook nog doorkreeg dat kerstversiering fantastisch is om aan te trekken – en kerstballen niet kunnen stuiteren, maar vooral heel veel rommel geven als je ze op de grond knalt – was het einde zoek. Je snapt: na drie dagen was ik op.
Simpel
Mack is nu anderhalf en ik kan hem prima uitleggen dat hij niet aan versiering mag komen. Toch moet ik er na zo’n druk jaar ineens niet meer aan denken om aan een chic gedekte tafel te zitten of ons huis vol te hangen met meuk. Deze keer daarom geen hysterische kerst of kerstboom voor ons. Hooguit een zwart nepexemplaar ondersteboven aan het plafond. Valt de appel toch niet ver van de boom.
Lees verder onder de advertentie
Deze column staat in het Kek Mama Winterboek 2019.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.