Lara over badrituelen: ‘Als ze nog niet zweten als een otter is een handwasje ook voldoende’

07.03.2024 09:46
co-ouderschap buisjes slaap peuter kleuter huisdier bad Fotografie: Nine IJff

Onze kinderen zijn heerlijke varkentjes. Het liefst trekken ze baantjes in de modder, er wonen hele kolonies aan beestjes onder hun nagels en met een beetje geluk komen ze na het buitenspelen met niet al te veel curieuze vlekken in hun kleding weer thuis. Wij doen ze (bijna) elke dag in bad.

Als dat een keer niet lukt, dan poetsen we de dagelijkse beslommeringen eraf met een washandje. Op een kinderverjaardag kwam ik erachter dat het aantal badsessies per week nogal verschilt per huishouden. Eén stel zei: ‘Wij doen ze één keer in de week in bad. Het is zo’n gedoe, daar hebben we doordeweeks geen zin in.’ Bij anderen gebeurt het om de twee à drie dagen. Weer iemand anders neemt haar zoon van vier ‘s ochtends en in de avond mee onder de douche: ‘Weet je hoe smerig kinderen zijn?’ Van die laatste weet ik niet of hij inmiddels al kieuwen heeft.

Kopje onder

Niet iedereen heeft er zin in of de moed voor om hun kroost dagelijks kopje onder te doen. Dat begrijp ik; hier is het soms ook hommeles. Mijn jongste oefent graag zijn bommetjes, terwijl de oudste zich gedraagt alsof hij in een spa zit. Als zijn broertje hem onbedoeld nat spettert, volgt er een flinke veeg, wat resulteert in een boel gejank, waardoor mijn lontje zo aan het einde van de dag razendsnel opbrandt. 

Vochtig washandje

Heel eerlijk? Toen ze vertelden dat hun wildemannen slechts één keer in de week in bad gaan, vloog mijn linker wenkbrauw nog net niet van mijn gezicht, om vervolgens tegen het plafond uiteen te klappen. Waarom was mijn eerste gedachte ‘WTF’? Waarschijnlijk door de herinnering aan hoe ik mij voelde die keer op Lowlands, toen ik door de lange rijen voor de douches voor zo’n vochtig papieren washandje ging, omdat ik anders een van mijn favoriete bands zou missen. Of omdat ik altijd enorm naar een douche verlang na een goede work-out.

Lees ook: Een antwoord op de vraag of ik mijn leven liever anders had gezien >

Maar zolang je kleine kinderen geen kastelen bouwen met poep en nog niet als een otter zweten, is een handwasje vaak ook voldoende. Dat weet ik heus wel. Bovendien is er niet echt een wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Ik las dat het voor hun huid wel beter is om ze in elk geval niet elke dag met zeep te boenen.

Heilig badritueel

Ik denk dat ik vooral het heerlijke rustmoment aan het eind van een drukke dag niet wil missen. De jongens dobberen rond terwijl ik een boekje voorlees. We bespreken de schooldag en we vormen woorden op de muur met gekleurde badletters. Soms kiezen we een badparel en bedenken we er een spannend verhaal bij over een schat, dan zit alles wat ik nodig heb om op te laden daar in die kuip, me glimmend en genietend aan te kijken. Het geluk dat ik dan voel past gewoon niet in een teiltje.

Lara Steenvoorden (35) is een tikkie Aziatisch en een beetje boel Brabants, maar boven alles moeder van ‘de directie’: Rijk (4) en Lex (3). Voor Kek Mama schrijft ze over co-ouderschap en alle chaos die hierbij komt kijken.