“Ben jij soms HB?” Ik kijk op van mijn glas, hij kijkt me uitdagend aan. Hij vindt me naast mysterieus, blijkbaar ook hoogbegaafd. Het zal wel een trucje zijn. Een poging tot vleiende woorden, in de hoop dat hij straks misschien iets tussen mijn benen mag vlijen. Of dat is gelukt, laat ik even in het midden. Het gaat eigenlijk om het woord ‘hoogbegaafd’. Ik ben wars van dit soort termen.
Lees verder onder de advertentie
Nu heb ik wel heel veel gaven natuurlijk, maar hoogbegaafd is er niet één. Wel kan het zomaar zo zijn dat een van mijn jongens ‘HB’ is. Al vindt waarschijnlijk elke moeder dat haar kind wel erg vroeg hele zinnen maakte. En is het echt zo knap dat hij op zijn derde al kon schrijven?
In mijn familie en in die van mijn ex heeft elk gezin wel een Willie Wortel of Jimmy Neutron in huis. Reteslim, soms een paar klassen overgeslagen en allemaal zo gek als een deur natuurlijk (grapje, zus). Vroeger wilde ik zelf niets liever dan klassen overslaan, nu hoop ik vooral dat mijn kinderen een beetje relaxed door hun basisschooltijd gaan.
Lees verder onder de advertentie
Ze ‘moeten’ al zoveel, zeker vanaf hun vierde levensjaar. Naast ‘werken’ in de kleuterklas, heb je zwemles, VSO, BSO, kinderfeestjes, playdates, muziekles en misschien nog een andere sport. Reken het uit: ze maken overuren.
Moet je nagaan als je het stempeltje ‘HB’ op je voorhoofd krijgt. Wat krijg je er dan nog bij? Een workshop atoomdeeltjes scheiden en een minor op de universiteit? Of een andere stempel, iets dat je ook niet helemaal past?
Je bent al gauw een beetje de rare snijboon op school. Al hoef je daar niet per se het slimst voor te zijn. Te vaak je vinger opsteken en je bent een betweter. Geen Nikkie-trui en je bent vast arm. Een bril en je bent sowieso een nerd. Dat is hoe het er vroeger aan toe ging en dat is nu nog steeds ‘the circle of (basisschool)life’.
Goed, ik dwaal af. Wat ik eigenlijk wil zeggen: het is niet goed of slecht als mijn kind hoogbegaafd zou zijn; ik wil gewoon dat mijn jongens zonder label van de maatschappij door het leven gaan. Geen HB, ABC, K-U-T of LALALA. Niet in een hokje met een tag aan hun oor. Gewoon op een pad dat zij zelf kiezen.
“Geen HB, ABC, K-U-T of LALALA”
Lees verder onder de advertentie
Mijn oudste start volgende week fulltime op de basisschool en dat is voor mij blijkbaar HB: heel belangrijk. Waar maak ik me toch allemaal druk om?
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.