Britt: ‘Ik hou me vast aan een flinterdun draadje en val nog net niet om’

05.07.2024 15:41
laatste weken van het schooljaar Bron: Pexels

“Als ik nog niet aan vakantie toe was, dan was ik dat nu wel. Die laatste weken van het schooljaar hakken er nog altijd even flink in. Zowel bij de kinderen als bij de ouders, merk ik. Dat komt omdat scholen, of in ieder geval onze school, het altijd weer voor elkaar krijgt om een heleboel extra activiteiten te plannen in dat laatste maandje voor de zomervakantie.

Of dat nu komt omdat er dan meer kans is op mooi weer, of omdat het zo gewoon handig uitkomt met de planning van school, ik weet het niet… Het is alleen zo veel dat mijn kinderen stuk voor stuk omvallen en ik hou me nog net vast aan een flinterdun onzichtbaar draadje, omdat het moet. Overigens ben ik niet de enige ouder die daar hangt. Ik hoor het heel erg veel om me heen.

De laatste weken van het schooljaar

Kinderen die thuis op de bank in slaap vallen of die zelfs een dag thuis gehouden worden om even bij te komen. Ouders die maar een dag extra vrij nemen, om de boel goed te kunnen regelen. Het is gewoon een agenda naast je sociale- en werk-agenda.

Even een opsomming van de (hartstikke leuke, begrijp me niet verkeerd) activiteiten die deze laatste weken van het schooljaar plaats hebben gevonden of nog komen:

  • sportdag op school met hulp van ouders
  • schoolreis
  • dansvoorstelling op school waarbij de ouders mogen kijken, elk kind op een andere dag
  • sporttoernooi van school, buiten schooltijd om
  • oudergesprekken
  • kinderen gaan wennen bij de nieuwe leerkracht van volgend jaar
  • naar de bibliotheek
  • ouders naar school om afscheid te nemen van oude kleuterklas
  • afscheidscadeautje voor de leerkrachten organiseren en geven

Daarbovenop komen nog vijf kinderfeestjes van kinderen die net voor of in de zomervakantie jarig zijn. Kan de school niets aan doen en is hartstikke gezellig, maar komt er toch wel nog even bij.

Reikhalzend uitkijken naar een welverdiende vakantie

Het is veel, heel erg veel. Vooral als je al reikhalzend uitkijkt naar de zomervakantie waarin je even niet hoeft te haasten in de ochtend. Naar mooi weer en rustige dagen zonder een te strakke planning. Misschien zelfs naar een welverdiende vakantie aan de Franse kust, een roadtrip door Zweden, een Grieks eiland of naar een camping in Nederland.

Hoe we het als ouders doen met z’n allen weet ik niet, maar toch staan we er elke dag weer. Dat is een applausje waard vind ik. Nog heel even dat draadje vasthouden dit schooljaar, voor jezelf en je kinderen, en voor je het weet zijn al die activiteiten en schoolruns voor even voorbij. Zes weken rust, voordat de hele riedel weer opnieuw begint.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.