‘Kunnen we even normaal doen met die broodtrommels met paprika-cupcakes in hartjesvorm?’

22.09.2022 10:29

Mijn kinderen krijgen een banaan mee in hun broodtrommel als ze naar de peuterspeelzaal gaan. Niets mis mee. Tenminste, dat dacht ik.

Want wat blijkt: ik ben een luie moeder. Een uitschot van de maatschappij. Een minkukel op ’t schoolplein.

Creatief ben ik in mijn werk, niet in mijn moederschap, zo ontdek ik na 3,5 jaar met Bodi en Daaf. Ze krijgen geen gezichtjes op hun banaantjes getekend of van die interessante broodtrommels met zes kleine vakjes vol verrassingen. Druiven snij ik nog nét in vieren, maar dat is vanwege de veiligheid. Daar blijft het dan ook wel bij. Van die moeders die oogjes tekenen op het eten van hun kind? Dat er broodtrommels zijn gevuld met in sterretjes uitgestoken plakjes komkommer? Cherrytomaatjes als roosjes? Zelf gebakken bananenbrood met een dino erop? Doe even gewoon.

Is er een kind ooit minder geworden van een simpele boterham met kaas? Een hele saaie beker water zonder Air Up-smaakjes? Ik geloof niet dat mijn jongens er enorm van wakker liggen of hun paprika-cupcake in een hartjesvorm is uitgestoken of is bestrooid met eetbaar goud. Ik bak overigens ook geen paprika-cupcakes, maar oké, die zou ik theoretisch gezien online kunnen bestellen. Luiheid, of gewoon een werkende moeder van deze tijd?

Ik hoop dat op de scholen dit niet een onderlinge strijd is tussen kinderen: ‘Kijk wat ik van mijn moeder mee heb gekregen!’. Vroeger kreeg ik een pakje halfvolle melk mee en een Liga en was dat helemaal prima. Nu ligt de lat, doordat we het zelf doen als moeders, bijzonder hoog. Broodtrommels met zes vakjes gevuld met zelfgebakken granola en vegan yoghurt met dadels. Een plakje kaas in de vorm van een unicorn. Rechtsom in de maan geteelde avocadoreepjes. Alsjeblieft, doe me een lol. Als we allemaal een beetje normaal doen met die broodtrommels, voelt geen kind zich meer of minder of buitengesloten. Toch?

Laten we er met z’n allen niet in doorslaan. Lang leve de bam met kaas. En de banaan.

Tessa Heinhuis (32) is moeder van Bodi en Daaf en woont in ’t Gooi. Ze is hoofdredacteur van Mama Magazine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)