Ilva Kuijpers (26) is leerkracht van groep 1/2. Iedere maand schrijft ze voor Kek Mama een column over haar belevenissen op de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
“Je kent het vast nog wel van de middelbare school. Het is namelijk een fenomeen dat al jaren bestaat: snuffelstage. Een maatschappelijke stage van een aantal uur. Natuurlijk heb je als tiener geen idee hoe je daaraan moet beginnen en wat je kunt verwachten. Veel VO-scholen stellen er ook best hoge eisen aan: solliciteer zelf per brief of mail, maak een uitgebreid verslag per dag en interview iemand op je stageplek. Op de basisschool waar ik werk krijgen we elk jaar veel aanvragen voor snuffelstages binnen.
Lees verder onder de advertentie
Meekijken
Op dinsdagochtend, niet zo lang geleden, stapt Bibi mijn klas binnen. Ze heeft daarvoor al in de bovenbouw een dag meegekeken en ziet het wel zitten om later ook in het onderwijs te gaan werken. Ik ben erg enthousiast en laat graag mijn klas zien. Trots op het werk dat ik doe en sta altijd open voor het inspireren van potentiële nieuwe collega’s. Voor schooltijd maak ik Bibi wegwijs in mijn lokaal. ‘Hier is de huishoek, dit is de letterhoek en daar is de thema-hoek, waarin het ‘Tuincentrum’ nu centraal staat’, vertel ik haar. ‘En tot slot is hier het kiesbord: kinderen mogen veel zelf kiezen, dat vinden we belangrijk.’ Gedurende de ochtend neem ik Bibi mee in een typisch dagprogramma in de kleutergroep, al zeg ik het zelf.
‘Oppassen… Verzorgen… Het is hier geen dierentuin hoor!’
Lees verder onder de advertentie
Het begint met een inloop met ouders, vervolgens een kringles over het thema, een kleine kring met groep twee en een speelwerkles met tafels en hoeken inclusief knutselwerkje. De ochtend zit vol met doelen uit de leerlijnen en ik heb veel tijd gestoken in het samenstellen hiervan. Ik merk dat Bibi in de eerste uren een wat afstandelijke houding heeft. Is dit spanning, onzekerheid of iets anders? Uiteraard help ik haar en geef ik tips over wat ze kan doen. Natuurlijk spelen we ook buiten en dan sluit ik tevreden de ochtend in de klas af met de lunch.
Tijd om zelf ook pauze te nemen en al lopend naar de aula vraag ik Bibi: ‘En, wat vond je ervan deze ochtend?’ Heel droog en zonder enige terughoudendheid antwoordt zij: ‘Tja, dit voelt een beetje als oppassen, de kinderen een beetje verzorgen en vermaken.’ Mijn mond valt nog net niet open van verbazing. En als ik wil reageren, zegt ze er nog luchtig achteraan: ‘Ik zou toch liever écht lesgeven, weet je, kinderen écht iets bijbrengen.’ Ik ben met stomheid geslagen. Oppassen… Verzorgen… Het is hier geen dierentuin hoor! Door mijn hoofd schiet de keuze: Ga ik deze stagiaire nu flink de waarheid zeggen of blijf ik aardig doen?
Lees verder onder de advertentie
Verkeerd beeld
Ik blijf rustig en zeg: ‘Dat is wel een beetje een misvatting, natuurlijk’, en lach daar een beetje bij als een boer met kiespijn. ‘Ik ben deze hele ochtend bezig geweest met doelen, maar verpak dat spelenderwijs.’ voeg ik eraan toe. Snel stop ik een grote hap van mijn boterham naar binnen, zodat verder praten niet meer mogelijk is. Voor mijn gevoel heeft Bibi niets begrepen van wat ze die ochtend allemaal heeft gezien. Althans, heeft kunnen zien. We vervolgen na de pauze de middag, maar komen niet meer terug op dit onderwerp. Na schooltijd bedankt Bibi me voor het mogen meekijken. Als ze naar huis is, reflecteer ik op haar opmerkingen met een paar van mijn collega’s. Kunnen we van een 16-jarige verwachten dat ons vak begrepen wordt? Wat zegt dat over het beeld dat nieuwe Pabo-studenten van de kleuterbouw hebben? Hopelijk heb ik Bibi in ieder geval in haar snuffelstage een beter beeld van het mooie werk in groep 1/2 kunnen geven. Ze mag altijd nog een keer komen snuffelen!”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.