Anouk: ‘Onze jongste dochter (3) neemt standaard een babyccino’

18.04.2024 06:05

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (9), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“Onlangs kwam in het nieuws dat een studie heeft aangetoond dat opgroeien in de stad de groei en ontwikkeling van kinderen kan belemmeren. Luchtvervuiling, drukte, constant geluid en te weinig groen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Er is een verhoogd risico op astma en op het ontwikkelen van psychische stoornissen. Daarbij zijn de eerste vijf jaren in het leven van een kind cruciaal voor de ontwikkeling. 

Middenin een grote stad

Toen ik dit las, werd ik even (of eigenlijk wat langer) stil. Dat is nogal wat. Daar wonen we dan met onze vier kinderen middenin een grote stad. Als ouder wil je het allerbeste voor je kind, maar op dit punt hebben we als ouders dus volledig gefaald. Het ergste is nog dat we er bewust voor hebben gekozen om in de stad te blijven wonen met kinderen. Kennelijk valt er ook niet meer veel te redden, want drie van onze kinderen zijn al ouder dan vijf jaar.

Naast de drukte van de stad is het bij ons thuis ook al niet bepaald een oase van rust. Tel daarbij op dat onze tuin volledig is betegeld en het groen dat onze dochters het meeste zien, het groen is van een stoplicht. Tenminste… onze bank is ook groen, maar die nodigt eerder uit tot bankhangen dan buitenspelen.

Lees ook – Lara is altijd thuis voor haar kinderen: ‘Geen BSO, geen overblijf, geen oppas, geen gesleep’

Echte stadskinderen

Je merkt ook aan alles dat onze dochters echte stadskinderen zijn. In de ochtend vraagt onze jongste of we even een koffietje gaan halen. Zij neemt standaard een babyccino. De meiden houden van mochi en bubble tea. Ze zijn eraan gewend dat veel personeel alleen Engels spreekt in winkels en restaurants. Ze kennen het metronetwerk op hun duimpje, weten flitsbezorgers behendig te ontwijken en ze schrikken eerder van een geit die hard mekkert dan van een ambulance die voorbij raast. 

“Daardoor had ik alleen de steekwoorden ‘juf, bloot en piemel’ opgevangen”

Altijd druk

Het is ook altijd druk in de stad. Laatst liep ik met een van mijn dochters in het centrum en ze wilde een verhaal vertellen over school. Ik moest haar alleen constant onderbreken, omdat ik haar niet kon verstaan door alle herrie. Het leek wel zo’n slechte slapstick comedy. Dan kwam weer een brandweerauto met loeiende sirene langs, een vuilniswagen die afvalcontainers stond te legen, een grote bouwput waar werd gedrild, een scooter die hard optrok.

Daardoor had ik alleen de steekwoorden ‘juf, bloot en piemel’ opgevangen. Dat had zomaar heel verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden, maar mijn dochter vertelde over de week van de lentekriebels. 

Appels plukken

Tegen de luchtvervuiling kan ik mijn kinderen helaas niet goed beschermen. Gelukkig verlaten we de stad regelmatig en zoeken we de natuur op. Daarbij besef ik me dat niet iedereen die luxe heeft, dus een stadsvergroeningsplan is hard nodig. We gaan vaak naar de kinderboerderij, waarbij de meiden in modderpoelen springen waar Peppa Big trots op zou zijn. We plukken heel idyllisch appels of peren en we gaan geregeld naar het bos of een botanische tuin. Uiteraard wordt er dan hard gegild (ook door mij) bij ieder klein torretje, spinnetje of wat gezoem. Hopelijk hebben deze uitjes een positieve invloed op hun ontwikkeling.

Lees ook – Chiara: ‘Hoe doen alleenstaande moeders dit? Hoe houden zij het vol?’

Even uitschakelen

De stad zal ook niet alleen maar negatief zijn (ook al heb ik daarnaar geen wetenschappelijk onderzoek verricht). Naar mijn mening heeft de stad ook veel mooie dingen te bieden: veel verschillende culturen, musea, architectuur en kunst. Dat moet toch ook verrijking geven en bijdragen aan de ontwikkeling en creativiteit? Onze jongste dochter doet op de kinderopvang ook aan peuteryoga en meditatie. Er zijn dus manieren om alle herrie van de stad even uit te schakelen en om rust te vinden in jezelf. 

Maar voor de zekerheid zullen we toch maar onze tuin eens onder handen gaan nemen. Tegels eruit en gras ervoor in de plaats. Al vrees ik wel dat het gras van onze dorpsburen altijd groener zal zijn.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.