‘Koken met kerst levert mij meer stress op dan lol’

29.11.2022 13:59
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin en zoon Mats.

O wat zou ik graag een keukenprinses zijn die in een handomdraai de heerlijkste combinaties op tafel tovert en met kerst iedereen versteld doet staan van haar kookkunsten.

De werkelijkheid is dat ik prima een stappenplan kan volgen, maar geen enkel recept goed onthoud. En als ik eens creatief denk af te wijken van dat wat er staat, eindigt het experiment meestal in een smakeloos fiasco. Een kerstdis maken levert mij vaak meer stress op dan lol. Ik vind: het gerecht moet een beetje origineel zijn, niet al te ingewikkeld en o ja, het moet vooral lekker smaken.

Lees ook – Sanne: ‘Wie maakt wat voor het kerstdiner? Al lezend zakt de moed me in de schoenen’ >

Kokkerellen

Aan de hulp van Elin en Mats zal het niet liggen. Zij staan het liefst elk weekend in de keuken. Tijdens zo’n ogenschijnlijk idyllisch tafereeltje moet ik twintig keer op mijn tong bijten om niet steeds te zeggen: “Laat mij maar eventjes”, om te voorkomen dat alles onder de bloem, slagroomspetters en vette vingertjes zit.

Gelukkig heeft Erik in dat opzicht engelengeduld. Elke zondag staat hij samen met Elin in de keuken te kokkerellen. Een heerlijk vader-dochter momentje dat ook nog eens een lekker maaltje op levert en een dochter die straalt van trots.

“Doordat ze het zelf klaarmaakt eet ze steeds meer groenten waar ze eerst haar neus voor ophaalde”

Bijvangst: doordat ze het zelf klaarmaakt eet ze steeds meer groenten en andere producten waar ze eerst haar neus voor ophaalde. Waarschijnlijk zal mijn nageslacht het op culinair gebied beter doen dan ik. Ik weet dus al waar ik mijn kerstdagen zal slijten als zij later de deur uit zijn.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.