‘Geef eens een compliment. Ik beloof je: er gebeurt iets magisch’

28.02.2023 12:43
Jannine Berkelaar mombracing Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (8).

Tijdens het maken van de mombracing editie (Kek Mama 03-2023, red) kwamen we tissues tekort. De liefde tussen vriendinnen en covermodellen Kim en Kirsten spat ervanaf. Tel daarbij op de bijzondere fotoshoot met de prachtige moeders die elkaar omarmen en steunen. Als moeders onder elkaar. Even echt in het moment. Tijdens letterlijk elk interview werd er een traantje gelaten.

Complimenten

Hoe vaak sta jij eigenlijk stil bij die bijzondere vriendin, die medemoeder die jou vaak uit de brand helpt of je eigen (schoon)-moeder die altijd klaarstaat met raad en daad? Kijk haar eens in de ogen en geef een compliment. Recht uit je hart. Ik beloof je: er gebeurt iets magisch. Want hoewel we het wel weten van elkaar, en ook heus wel voelen, is het ook belangrijk zo nu en dan eens onder woorden te brengen wat je zo in de ander waardeert en waarom diegene zo dierbaar is voor jou. Mooi om te geven en waardevol om te ontvangen.

Lees ook – Groeten uit de krabbenmand: ‘Waarom halen moeders elkaar zo omlaag?’ >

Momshaming

Helemaal in een wereld waarin het heel makkelijk is een ander te bekritiseren, al dan niet vanachter een scherm. Zo bleek uit de enquête waarin we moeders vroegen hoe het ervoor stond op het gebied van momshaming dat nog altijd 87% kritiek krijgt op de wijze waarop zij het moederschap aanpakt. Schokkend als je het mij vraagt.

“Nog altijd 87% van de moeders krijgt kritiek op de wijze waarop zij het moederschap aanpakt. Schokkend als je het mij vraagt”

Extra belangrijk dus om de Kek Mama campagne #mombracing (mothers embracing, red) dit jaar weer vol positiviteit in te zetten. Hoe? Door te laten zien dat het ook anders kan. Ik deed het en ben het van plan nog veel vaker te doen. Doe je ook mee?

PS Probeer het ook eens: geef jouw medemoeder een compliment. Dat werkt aanstekelijk. Deel je compliment op social met #mombracing

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.