‘Ook 15 jaar geleden belandden moeders in een spagaat’

24.10.2023 05:43
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (11) en zoon Mats (8).

Kek Mama bestaat 15 jaar! En 15 jaar geleden zagen we al: we zijn zoveel meer dan moeder. We worstelen allemaal met schuldgevoelens, tijd­gebrek en moeite hebben met loslaten. Ik zie het ook om mij heen. Leuke, slimme moeders die af en toe een time-out nodig hebben. Even niet alleen maar doorjakkeren.

In 15 jaar is er dus eigenlijk weinig veranderd in het moederschap. Op het allereerste nummer van Kek Mama stond zelfs in koeienletters: SPAGAAT­MOEDERS – 22 tips om ontspannen te blijven.

Ik heb vijf tips uit dat artikel voor je op een rijtje gezet:

  1. Schuldgevoelens zijn echt niet meer van deze tijd. Laat het los.
  2. Blijf uit de buurt van negatieve energie (bijvoorbeeld die schoolpleinmoeder die altijd alles beter lijkt te weten en doen).
  3. Zeg eens nee: zeker als je geneigd bent iedereen te pleasen, behalve jezelf.
  4. Doe de dingen met aandacht: mindfuk moederen noemen we dat. Je kind voorlezen terwijl je in je hoofd aan die werkmail denkt? Stop ermee.
  5. Laatste en de leukste: de tien-minuten vakantie. Maak je nooit tijd voor jezelf omdat je denkt dat je die niet hebt? Pak elke dag tien minuten voor jezelf. Wat je dan doet? Een fotoboek doorbladeren, keihard dansen op dat foute nummer of gewoon even naar buiten staren.

Op naar nog 15 jaar Kek Mama vol herkenning, inspiratie, humor en relativering.

PROOST!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.