
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Chronische vermoeidheid, migraine, angst of somberheid: veel vrouwen lopen jarenlang met klachten rond zonder de erkenning te krijgen. Bij Merle Women’s Health kijken de specialisten verder dan de symptomen en staat de hele vrouw centraal. (Systeem-)therapeut en hormoonspecialist Titia Sluiter legt uit waarom vrouwen nog steeds niet serieus worden genomen door de medische wereld.
Drie keer zoveel vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden opgenomen in het ziekenhuis als mannen. En wat krijgen ze vaak te horen? “Tja mevrouw, het zit waarschijnlijk tussen uw oren.” Ondertussen sta je weer buiten, zonder diagnose, maar mét dezelfde klachten.
Laatst sprak ik een verzekeringsarts van het UWV. Zo’n type dat vooral bloeduitslagen als heilig bewijs ziet. Mijn cliënte – die al tien jaar worstelde met pijn en uitputting – kreeg doodleuk te horen dat ze vroeger toch ook kon werken? Waarom nu dan ineens niet meer?
Ik legde hem uit dat SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) tegenwoordig ALK heet: Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Niet omdat artsen ineens slimmer zijn geworden, maar omdat de oude term insinueerde dat je klachten misschien ‘ingebeeld’ waren. ALK erkent dat er lichamelijke problemen zijn waarvoor we simpelweg (nog) geen medische verklaring hebben. En het rijtje aandoeningen waar dit onder valt, komt je vast bekend voor: fibromyalgie, chronische vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, PMS, PMDD en functionele neurologische stoornissen.
De cijfers zijn schokkend: van alle patiënten die zonder diagnose uit het ziekenhuis vertrekken, is 80% vrouw. Je komt met pijn, uitvalsverschijnselen of extreme vermoeidheid, maar als de standaardtesten niets uitwijzen, krijg je een schouderophaal en een doorverwijzing naar de psycholoog. Want als je als vrouw vage klachten hebt, dan zal het wel stress zijn, toch?
Het is hetzelfde medische onbegrip als vroeger, toen men dacht dat overgangsklachten “tussen de oren” zaten. Ook nu nog worden hormonale problemen massaal over het hoofd gezien. Maar wat blijkt? Niet alleen in de vruchtbare leeftijd, maar ook tijdens de overgang worden drie keer zoveel vrouwen opgenomen in het ziekenhuis als mannen. Dat zegt genoeg over hoe heftig deze klachten kunnen zijn.
Terug naar mijn cliënte. Tien jaar lang vocht ze voor erkenning. Vóór haar zwangerschap werkte ze hard en ging ze altijd maar door. Totdat ze na haar bevalling compleet instortte. Ze kreeg de ene na de andere diagnose: fibromyalgie, PDS, PMS, migraine, chronische vermoeidheid. Maar niemand keek naar het grotere plaatje. Pas jaren later kwam de echte oorzaak aan het licht: autisme.
Vrouwen met een neurodivers brein (zoals autisme of ADHD) camoufleren vaak jarenlang hun klachten. Ze zijn sociaal, empathisch en passen zich continu aan – tot ze omvallen. En dan komt alles er driedubbel uit. Mijn cliënte had haar hele leven al gevochten tegen een onzichtbare vijand. Pas toen ze de juiste diagnose kreeg, viel alles op zijn plek.
En dan hebben we het nog niet eens over de vrouwen met hormonale klachten waarbij nooit aan een endocrinologische oorzaak wordt gedacht. Een zware bevalling met complicaties? Ach, daar ga je wel overheen. Totdat je jaren later met onverklaarbare klachten blijft rondlopen.
Dus nee, het is geen wonder dat er zoveel vrouwen bij de dokter zitten. Maar het echte probleem is dat ze er veel te vaak weer vertrekken zonder hulp. Daarom, lieve vrouwen: laat je niet wegsturen. Neem jezelf serieus. Zoek een arts die wél luistert. Je bent het waard.
Eerder vertelde ze hoe jij wél geholpen wordt. Dat lees je hier.
Heb jij een vraag voor Younes, Titia of Milanne? Mail je vraag dan naar redactie@kekmama.nl en wie weet komt deze terug in een column.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!