Samyra (40) is moeder van drie dochters (8, 7 en 4). Net als haar man werkt ze parttime om zoveel mogelijk tijd met de meiden te zijn. Want: die zijn maar zo kort klein. Dit en andere inzichten over ouderschap, deelt ze in haar maandelijkse column.
Lees verder onder de advertentie
Ik vind zes zomervakantie veel te lang. ‘Wees blij dat je tijd met je kinderen kan doorbrengen’, hoor ik vaak. Maar vrijwel niemand, mensen in het onderwijs uitgezonderd, kan zes weken lang vakantie opnemen in de zomer. Bovendien schijnt dat trouwens een illusie te zijn, leerkrachten werken vaak delen van de vakanties gewoon door.
Lees verder onder de advertentie
Estafette van kinderen doorgeven
In elk geval, de helft of meer van die vakantieweken breng je dus alsnog niet met je kinderen door. Bij ons is het een soort estafette van kinderen doorgeven (‘ja, ik heb ze, rennen!’) tot we samen vrij hebben.
Begrijp me niet verkeerd, ik hou van vakantie, van de trage ochtenden, van de lummeldagen, van de vele knuffels, van de extra ijsjes op allerlei momenten. Maar waarom moeten dit zes weken zijn?
We hebben geen recht op lange zomers
Het is niet zo dat we een soort oerrecht op lange zomers hebben. Die lange zomervakantie stamt uit de tijd dat kinderen moesten helpen met de oogst. Dat was dan wel vrij van school, alleen niet om vakantie te houden, maar om te werken.
Gelukkig heb ik een geniaal idee. Want wat nou als we het anders doen? Wat als we niet alles in die zes weken proppen, maar de vakanties meer verdelen over het jaar. Bijvoorbeeld twee weken in de herfst, vier weken in de zomer, twee weken in de lente en vier weken in de winter.
Misschien kunnen de krankzinnige prijzen wat zakken
Vier weken zomer biedt denk ik nog steeds genoeg ruimte voor een mooie reis of om juist thuis te rommelen. Dan heb je met Kerst naast alle familieverplichtingen nog eens twee weken de tijd om op pad te gaan en door die andere vakanties wat uit te rekken, wordt het misschien wel minder hoogseizoenachtig allemaal en kunnen die krankzinnige prijzen wat zakken. (Mogelijk is dit wishful thinking, maar dat doe ik graag).
Lees verder onder de advertentie
Iedereen moet dit willen
Als bonus gaan de kinderen dan na vier weken weer richting school nét rond die tijd dat een extra ijsje ze niets meer doet. En er steeds vaker ruzies zijn om datzelfde ijsje (dat er één seconde geleden nog niet toe deed). Kortom, het is geniaal. Iedereen moet dit willen, graag gedaan en ik hoor het wel wanneer jullie dat standbeeld van me gaan onthullen.
Lees verder onder de advertentie
P.S. Bij dit geniale voorstel hoort natuurlijk dat ouders dan genoeg vakantiedagen krijgen om diezelfde weken zomer-, winter-, herfst- en lentevakantie vrij te nemen. Dat is misschien een tikkeltje lastiger te regelen, dus ik snap het als het standbeeld nog even op zich laat wachten.
Meer lezen van Samyra? Je vindt haar andere columns hier.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
Speelafspraakjes zijn meestal onschuldig. Een uurtje ravotten, wat drinken en een koekje erbij. Soms blijft het gezellig, soms moeten ze ineens naar huis omdat iemand moe of chagrijnig is. Maar je verwacht nooit dat je kind tijdens zo’n middag een Tikkie van honderden euro’s meeneemt.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Elsemieke (31) is samen met T (33), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.