Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.
Lees verder onder de advertentie
Feest der herkenning
Ik denk dat vele moeders er al over gehoord hebben. De serie “Adolescence”, die te zien is op Netflix. Een behoorlijk realistische inkijk in de leefwereld van jongeren anno nu. Voor mij was het een feest der herkenning als docent op een middelbare school. Als mentor krijg ik dagelijks te maken met de worstelingen van tieners. Op dit moment staan de heren onder een vergrootglas en dat voelen ze. Deze serie bevestigt de heikele situatie waar de maatschappij zich nu in bevindt.
Lees verder onder de advertentie
Kentering in rolpatronen
Het lijkt alsof er in de wereld een kentering plaatsvindt. De rolpatronen die ontstaan zijn vanuit een christelijk beeld en zo gebleven zijn uit voornamelijk noodzaak, beginnen langzaam maar zeker af te brokkelen. Verandering is nooit leuk en er is een hele groep naarstig op zoek naar het plekje dat ze in deze nieuwe verdeling moeten vullen. Op zoek naar houvast, naar een nieuw doel, worden alle handvatten aangegrepen.
Lees verder onder de advertentie
Voorbeeld
Als er iemand vol zelfvertrouwen, met het idee succesvol te zijn in het leven, zegt dat hij weet hoe je een “man” hoort te zijn, dan lijkt mij dat erg aanlokkelijk. Waar ik mijn vraagtekens bij zet is waarom het nodig is dat jongeren hier massaal op inhaken als er vanuit thuis een duidelijk voorbeeld van wat een goed mens is, aanwezig zou moeten zijn? En dan bedoel ik niet alleen een “vaderfiguur”, maar beide ouders die hier een rol in spelen.
Lees verder onder de advertentie
Gentle parenting
Om mij heen zie ik gelukkig mijn generatie aan de slag gaan met “gentle parenting”. Niet handelen vanuit een autoritair perspectief, maar grenzen en regels onderbouwen en uitleggen. Nog steeds “nee” kunnen zeggen, maar zonder “omdat IK het zeg”. Dat er ruimte is voor alle emoties die kinderen voelen. Dat huilen, brullen, frustratie en teleurstelling mag, voor zowel jongens als meiden en alles ertussenin. Dat er geen onderscheid is tussen gender, stoer en zacht zijn.
Lees verder onder de advertentie
Tough love
Ik pas dit principe ook toe in mijn havo 5 mentorklas. Mijn leerlingen krijgen van mij wat ik benoem als “tough love”. Er is zachtheid en begrip, maar soms krijg je wat je nodig hebt en niet wat je wilt. Echter is het altijd met uitleg en onderbouwing. Tijdens ouder-leerling gesprekken gaat het niet om wat een kind fout doet, maar hoe het zich voelt, wat er speelt in het leven en wat het motiveert. Ik bied het kind een veilige ruimte om te mogen ‘zijn’, met alle emoties die daarbij horen, zonder oordeel.
Lees verder onder de advertentie
Veiligheid
In mijn ogen zijn heel veel mensen op zoek naar die veilige ruimte. Dat mogen ‘zijn’; een plek om te durven voelen, kwetsbaarheid toe te kunnen laten. Vrouwen vinden dat snel in hun vriendinnen kring, er wordt voor elkaar gezorgd. Bij mannen en jongens is dat minder, hoewel ik het gelukkig in mijn klassen steeds meer wél zie. Het is een voorbeeld van wat er zou kunnen zijn in deze nieuwe tijden. Een manier om nader tot elkaar te komen in plaats van het voeden van de verdeling.
Lees verder onder de advertentie
Politiek
Als er nieuwe verkiezingen komen, zal ik ook daarvoor gaan staan. Haatzaaiers die verdeling scheppen moeten het zwijgen opgelegd worden. Sterker nog, ik denk dat zij stiekem ook heel erg op zoek zijn naar dat veilige plekje… waar ze gewoon mogen zijn en al hun emoties even de ruimte krijgen. Dat ze als persoon gezien worden. Het zou mooi zijn als ze dat vinden, want dan hoeven ze niet zo om die aandacht te schreeuwen en hebben onze nieuwe generaties daar geen last van.
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]