Anouk: ‘Ik word helemaal gek van je! Waarom kun je niet gewoon net zo makkelijk zijn als je zusjes?’

11.01.2024 19:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (9), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

Iedere avond neem ik het me weer voor. Morgen ga ik alles goed doen. Morgen word ik die pedagogisch verantwoorde, lieve, consequente en geduldige moeder. In de ochtend gaat het al mis. Mijn oudste dochter wil de outfit die ik voor haar heb klaargelegd niet aan, omdat ze die outfit vorige week al heeft gedragen. Sorry schat, we wonen nu eenmaal niet in de fashion closet van Vogue. Al mijn andere voorstellen worden ook afgewezen en uiteindelijk roep ik gefrustreerd: “Ik word helemaal gek van je! Waarom kun je niet gewoon net zo makkelijk zijn als je zusjes?”

Lees ook – ‘Ochtendspits stressvol? Nee hoor: met deze tips bespaar je zeeën van tijd’

Pedagogisch verantwoord

Op alle fronten fout natuurlijk. Ik had eigenlijk gewoon de avond ervoor al haar outfit moeten uitzoeken met haar samen. Vervolgens dreigen we te laat op school te komen en ik ben nu eenmaal geen moeder die dan “chips” zegt. En zo zei mijn jongste van 3 jaar even later in de klas van haar zus met haar lieve stemmetje “kakzooi”, terwijl ze me trots aankeek, omdat ze haar nieuw geleerde woordje in de praktijk wist te brengen.

“Het is ook best verwarrend allemaal, al die pedagogisch verantwoorde adviezen.”

Later op de dag stel ik voor om even met zijn allen op te ruimen, waarna ze een snoepje krijgen. Stiekem ben ik dan heel trots op mezelf, omdat ik het positief heb geformuleerd. Ik had ook kunnen zeggen: “Wie niet opruimt, krijgt geen snoepje.” Direct daarna begin ik toch te twijfelen of ik het nu wel goed doe. Leer ik mijn kinderen hierdoor juist dat er tegenover hulp een beloning hoort te staan? Willen ze straks niemand meer helpen als ze daarvoor niets krijgen? Het is ook best verwarrend allemaal, al die pedagogisch verantwoorde adviezen.

Vervolgens ruimen de middelste dochters alles heel lief op. De oudste (verder is ze echt heel lief hoor) en jongste hebben niet geholpen, maar willen uiteraard wel een snoepje. Een pre-puberdriftbui en een peuterpuberuitbarsting volgen. En zo ‘consequent niet-consequent’ als ik ben, geef ik uiteindelijk toe en krijgen ook zij een snoepje. Weer hartstikke fout natuurlijk en ook niet eerlijk tegenover mijn middelste dochters. Maar, de rust die terugkeert in huis is wel heel fijn. Dat zullen de buren overigens ook vinden.

Lees ook – ‘5 mentale problemen waar oudste kinderen vaak last van hebben

Anders en beter

Uiteindelijk ben ik ’s avonds te moe om de meisjes op tijd naar bed te brengen, waardoor er geen tijd meer is om voor te lezen – en eerlijk gezegd heb ik daar ook even geen zin in. Ik wil gewoon Netflixen en chillen (de letterlijke betekenis bedoel ik dan), en lig ik dus weer in bed met het voornemen om het morgen allemaal anders en beter te doen. Een pluspunt is dat mijn oudste dochter haar outfit voor morgen al heeft goedgekeurd. Kan niet misgaan, toch!?

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.