Anouk onderwerpt haar bijna-kleuter aan ‘booty-camp’: ‘Ik sta als een cheerleader te juichen als ze een keer naar het toilet gaat’

21.03.2024 19:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (9), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

Mijn jongste dochter is nu bijna 3,5 jaar, maar ze maakt nog niet heel veel aanstalten om zindelijk te worden. Af en toe gaat ze wel naar de wc, maar alleen wanneer zij er zin in heeft. Mijn andere dochters waren op haar leeftijd al (een tijdje) zindelijk. Daar heb ik toen ook weinig voor hoeven te doen. Het ging eigenlijk gewoon vanzelf. Toen dacht ik nog enigszins zelfingenomen dat zindelijkheidstraining totaal niet nodig was en iets was om het ouderschap onnodig lastiger te maken.

Lees ook – ‘Heel dom, je kunt natuurlijk geen grap uithalen met een peuter’ >

Nu weet ik wel beter en zal ik me erin moeten gaan verdiepen. Overigens is ze wel weer zo zelfstandig dat ze zichzelf verschoont (tenminste als ze heeft geplast; ik wil er niet aan denken hoe dat eruit ziet bij een grote boodschap). Ze draagt luierbroekjes en trekt die dan zelf uit, ze maakt zichzelf schoon met een doekje en trekt weer een nieuw luierbroekje aan. Ze weet dus heel goed wanneer ze moet en wanneer haar luier vies is.

De kleine baby in ons gezin

Ik heb ook het idee dat ze het heus wel kan, maar ze is gewoon nog graag de kleine baby in ons gezin. Ze laat zich graag verzorgen en vertroetelen door ons allemaal. Er is altijd wel iemand die haar wil dragen. Toen ik pas echt mijn handen vol had en ze zelf een klein stukje moest lopen, mopperde ze dat ze helemaal zelf moest lopen met haar kleine beentjes. Ze vindt de wc ook een beetje eng. Ik begrijp dat wel. Vroeger was ik ook bang dat ik in dat grote gat zou vallen. Daar hoef ik met mijn ronde billen nu niet
meer bang voor te zijn.

Veel te leuke luiers

Tegenwoordig is het ook niet makkelijk om zindelijk te worden. De luiers staan vol schattige dieren en andere plaatjes. Daardoor vindt ze het ook heel leuk om een luier uit te kiezen. Ze voelen ook heerlijk zacht en ze hebben een comfortabele fit. En laten we eerlijk zijn. Als peuter heb je ook super veel belangrijke dingen te doen, zoals tekenen en kleuren op de tafel, de muur, jezelf (eigenlijk op allesbehalve het papier), je handjes met appelstroop afvegen aan je nieuwe trui (of aan die van mij) en dan ook nog eens jezelf dramatisch ter aarde storten als je je zin niet krijgt. Dan heb je natuurlijk geen tijd
over om ook nog eens naar de wc te gaan, terwijl het ook gewoon in die direct absorberende luier kan.

Desondanks doe ik mijn best. We hebben samen leuke onderbroekjes gekocht, we lezen boekjes over zindelijk worden, we oefenen dagdelen zonder luier en ik sta haar als een cheerleader aan te moedigen als ze naar de wc gaat (ik zou een achterwaartse salto maken als het wc-hokje niet zo klein zou zijn).

Kakschool

Ik wil haar verder ook niet onderwerpen aan een soort “booty” camp. Het moet wel een beetje leuk en ontspannen blijven. Ze moet er zelf ook aan toe zijn. Er zit immers niet voor niets het woord ‘zin’ in zindelijk. Ik heb grote hoop dat ze dan alsnog tijdig vanzelf zindelijk wordt. En zo niet, dan moeten we maar een ‘kakschool’ voor haar uitkiezen.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.