Anouk: ‘Heel dom, je kunt natuurlijk geen grap uithalen met een peuter’

06.03.2024 19:05

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (9), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“De nieuwste selfcare trend wordt ‘bed rotting’ genoemd. Dit betekent dat je de hele dag in bed blijft liggen om te niksen. Dit is iets wat ik al jaren deed voordat ik kinderen had en waarschijnlijk vele mensen met mij, maar uiteraard bestaat het pas officieel als het trending is op TikTok.

Ik wil naast mama liggen

Maar b.c. (before children) was dat serieus zo’n beetje mijn hobby. Heerlijk om na een hele week hard werken de zaterdag door te brengen in bed. Lekker een boek lezen, series en films kijken, een stoeipartij, een dutje en uitgebreid picknicken tussen de lakens. Na zo’n dag was ik helemaal opgeladen.

Toen kreeg ik het briljante idee om dit een keer met de kinderen te proberen. Het was lastig om een dag zonder verplichtingen te vinden, maar uiteindelijk was een regenachtige zondag de uitgelezen kans. We hadden er allemaal zin in. We hadden matrassen, kussens en dekens in de huiskamer gelegd en het zag er helemaal gezellig uit.

Maar toen kwam de welbekende ‘ik wil naast mama liggen’ ruzie, waarbij de grote zussen weten dat ze altijd het onderspit delven tegenover hun kleine zusje ‘Lilou de peutertiran’. Dus zo lag Lilou vast aan de ene kant en aan de andere kant zouden de meiden rouleren. 

De allerlaatste keer

Na die uitputtingsslag stelde ik voor om nog even lekker een dutje te doen. Natuurlijk riep Lilou heel hard ‘wakker worden!’ toen ik mijn ogen dicht deed. Ik reageerde heel theatraal alsof ik wakker schrok. Heel dom. Je kunt natuurlijk geen grap uithalen met een peuter, tenzij je zin hebt om datzelfde grapje 100 keer te herhalen met hetzelfde enthousiasme als de eerste keer.

Dat werd dus ‘nog een keer’ en ‘nog een keer’ en ‘nog één keer mama’. ‘Nu écht de laatste keer.’ ‘Nu de aller aller allerlaatste keer.’ Maar bij die aller aller allerlaatste keer had ik geen energie meer en was ik daadwerkelijk in slaap gevallen. Nee hoor, grapje. I wish. Een beetje chagrijnig was ik inmiddels wel.

Lees ook – Tara: ‘Special Forces VIPS doet me aan mijn bevalling denken’

“Met kinderen is het eerder een ‘bed ravotten’ dag”

Rot, rotter, rotst

De rest van de dag ging ongeveer zo: ‘Ik heb honger.’ ‘Ik heb dorst.’ Oeps, een beker limonade over het matras. Wat gaan we nu doen?’ ‘Ik verveel me.’ Er wordt nog een beker limonade omgestoten. ‘Mag ik een snoepje?’ ‘Waarom krijgt zij meer chips?’ Onze bed rotting dag leek rotter en rotter te worden. Mijn man en ik keken elkaar aan: ‘Pfff, hoe lang nog? Is het al tijd om naar bed te gaan?’ De ironie…

Natuurlijk was het niet alleen maar rot. Eigenlijk was het een hele gezellige dag. Tussen de chaos door hebben we heel veel lol en quality tijd met elkaar gehad. We hebben een kussengevecht gehouden, spelletjes gespeeld, film gekeken en veel geknuffeld. Het was alleen niet zo relaxt als vroeger, dus een echte ‘bed rotting’ dag kan ik het niet noemen. Met kinderen is het eerder een ‘bed ravotten’ dag. Wellicht een nieuwe TikTok-trend?”

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.