Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: internationale vrouwendag en een feministische moeder zijn.
Lees verder onder de advertentie
Feminisme gaat over gelijkheid. Ben je voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Dan ben je een feminist. Als moeder van twee dochters ben ik me zeer bewust van ongelijkheid van vrouwen in Nederland en noem ik mezelf een feministische moeder. Women_Inc zette dit weekend voor internationale vrouwendag nog even de cijfers op een rij waarom strijden voor gelijkheid nog steeds héél hard nodig is.
Lees verder onder de advertentie
41% van de vrouwen is financieel afhankelijk van haar partner of de overheid. De diagnosetijd voor endometriose is gemiddeld zeven tot tien (!) jaar. Mannen verdienen gemiddeld 12% meer salaris per uur dan vrouwen. Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door femicide. Een op de acht mensen die menstrueren konden in het afgelopen jaar geen menstruatieproducten betalen. Das niet niks toch?
Gelijkwaardige rolverdeling in het gezin
Ik hoop dat als wij nu strijden voor gelijkheid dat die dingen veranderd zijn voor mijn dochters als zij volwassen zijn en de arbeidsmarkt betreden. Dat ze hetzelfde salaris krijgen aangeboden als een man tijdens hun eerste baan, omdat ze allebei evenveel ervaring en dezelfde kwaliteiten hebben. Dat als ze met de Nederlandse zorg in aanraking komen en ooit medicatie nodig hebben, die niet meer is gebaseerd op een onderzoek dat alleen is gehouden onder mannen, waardoor de kans op te hoge dosis vrij groot is. Ik hoop dat mijn dochters de keuzevrijheid hebben om carrièretijger te worden, thuisblijfmoeder of geen kinderen te nemen zonder commentaar van de maatschappij en de goegemeente.
Ik hoop dat ze inzien dat hun ouders bij één van de eerste generaties hoorde, waarbij ouders allebei vier dagen werken en allebei één papa- of mamadag hebben. Dat ze proberen een gelijkwaardige rolverdeling in zorgen en werken na te streven. En dat ze terugkijken op een warm gezin om in op te groeien, maar ook een vader hadden die naast zijn werk de was opvouwt, kookt en voor ze zorgt als ziek zijn. En een moeder die naast zorgen ook haar werkambities achterna ging, zich ontwikkelde met cursussen en goed voor zichzelf zorgde in plaats van zichzelf op de laatste plaats te laten bungelen. Dat als zij ooit mama (willen) worden een gelijkwaardige rolverdeling in een gezin de normaalste zaak van de wereld is.
Handelingsonbekwaam
We hebben al grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Als je bedenkt dat in Nederland in de jaren ’50 een vrouw nog handelingsonbekwaam werd als ze trouwde. Dat betekende dat ze vanaf toen niet meer mochten werken, gehoorzaam moest zijn aan haar man, geen eigen bankrekening mocht hebben en wettelijk gezien niks te zeggen had over haar eigen kinderen. Deze wettelijke regels bestond in Nederland tot 1958 (!). Dat is slechts 67 jaar geleden. Als je ziet hoeveel er kan veranderen in slechts 67 jaar tijd hoeveel meer vrijheden vrouwen anno 2025 hebben, dan heb ik hoop en ben ik positief, maar ik ben niet naïef.
Lees verder onder de advertentie
De populariteit van rechtse en conservatieve politieke partijen maken me soms angstig. De BBB en ChristenUnie die een motie indiende om registratieplicht voor de reden waarom je een abortus laat uitvoeren. Ik schrik daar van, we gaan toch niet terug naar 1958? De motie mag dan wel deze week verworpen zijn, maar alleen het voorstel al dat vrouwen zich moeten verantwoorden waarom ze een abortus willen laten uitvoeren laat mij zien dat we scherp moeten blijven. De rechten en vrijheden van vrouwen staan onder druk. Wereldwijd, in Amerika en in Nederland, dus en ook voor jou en mijn dochters. We moeten kritisch, alert, waakzaam en hoopvol blijven voor onszelf, onze dochters en de toekomstige generaties. En daarom ben ik een feministische moeder.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.