Drs Leenarts’ Dermadossier: keratosis pilaris

25.05.2024 11:00
Bron: Drs Leenarts

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar tweewekelijkse column voor Kek Mama.

Keratosis pilaris

“Die kleine, rode bultjes die op je wangen, bovenarmen en benen verschijnen, lijken op het eerste gezicht onschuldig, maar kunnen behoorlijk hinderlijk zijn. Keratosis pilaris, zoals deze aandoening medisch wordt genoemd, wordt gekenmerkt door een ruwe huidstructuur die lijkt op kippenvel en voelt aan als schuurpapier. Hoewel het een veelvoorkomend verschijnsel is, kan het degenen die er last van hebben toch flink plagen, vooral wanneer ontstekingen en puskopjes de kop opsteken, waardoor het lijkt alsof je met acne op je armen worstelt.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van deze bultjes ligt in de verstopping van haarfollikels door hoornpropjes, wat resulteert in die vervelende rode bultjes. Voor sommigen verdwijnen ze na verloop van tijd, maar voor anderen kan het een langdurige strijd zijn. Interessant is dat deze huidaandoening vaak voorkomt bij kinderen en mensen met een familiegeschiedenis van hooikoorts, astma of eczeem.

En de oplossing?

Helaas, het behandelen van keratosis pilaris is geen simpele opgave. Hoewel scrubben soms kan helpen om de huid wat zachter te maken, is het een tijdelijke oplossing, omdat de rode bultjes vaak weer terugkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat het gezicht een delicate huid heeft, die dunner en gevoeliger is dan die op de rest van het lichaam. Daarom is scrubben op het gezicht niet aan te raden. Voor de armen en benen kan af en toe scrubben met een scrubhandschoen tijdelijk verzachten.

Gelukkig zijn er effectievere methoden. Het verzorgen van de huid met een crème die ureum of salicylzuur bevat, kan echt verschil maken. Deze ingrediënten hebben een verzachtende werking en kunnen geleidelijk aan de hoornpropjes laten verdwijnen. Een specifieke crème die kan helpen bij keratosis pilaris is deze bodycrème met 5 procent ureum, zonder toegevoegde parfums. Met consistent gebruik kan deze crème de symptomen verminderen en de huid zachter maken, waardoor het comfort wordt verbeterd.”

Drs Who?

Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het creatieve brein achter Drs Leenarts: het huidverzorgingsmerk voor de allerkleinsten tot volwassenen. Van baby’s tot moeders. Het begon toen een van Marjoleins kinderen waterpokken kreeg. Met haar dermatologische kennis ontwikkelde ze een kalmerende lotion die meteen aansloeg. Binnen de kortste keren was het een hit bij haar vriendenkring. Inmiddels zijn de producten van Drs Leenarts geliefd door velen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.