Zangeres Do: ‘Op déze momenten kan ik mijn lief achter het behang plakken’

22.02.2021 10:42
column Do

Zangeres en presentatrice Do woont samen met Marc Verschoor. Samen hebben ze een zoon en een dochter: Jip en Loulou.

Wat is liefde? Ik vind het moeilijk om dat te omschrijven zonder in clichés te vervallen. De liefde voor je (groot)ouders, je partner, je kind, vrienden. Soms zelf voor een totale vreemde. En niet te vergeten: zelfliefde.

Samen naar de sterren kijken, een verlangen om bij iemand te zijn. Het zijn gevoelens die bijna iedereen kent. Liefde maakt blind. Het laat je zweven, brengt je naar de hoogste top. Je zet je eigen behoeftes opzij om te zorgen voor een ander. Grensoverschrijdend en soms zelfs met desastreuse gevolgen. Mijn eerste grote liefde had ik toen ik achttien was. Nooit had ik gedacht dat ik verliefd zou worden op hém. Ik vond hem totaal niet aantrekkelijk. Maar het gebeurde wel. Langzaam en heel intens. Als we samen waren, vervaagde de wereld om ons heen.
 

Intens oprechte liefde

De intimiteit die ontstaat als je volledig op iemand durft te vertrouwen is misschien wel het fijnste gevoel dat ik ooit heb ervaren. Ik ontdekte een intens oprechte liefde voor iemand anders. De relatie hield geen stand, het geschenk dat ‘liefde’ heet bleef voor altijd.

Familie heb je niet voor het kiezen, zeggen ze weleens. Ik vraag me soms af of het gezond is, hoever je gaat voor je bloedverwanten. Heart over mind wring je je in de raarste bochten voor het welzijn van je naasten. Hoe vaak zeg je niet: nu is het mooi geweest. Maar gek genoeg sta je een week later weer voor die kar gespannen, haha.

Mijn lief, ik kan hem wel achter het behang plakken als zijn sokken wéér naast de wasmand liggen. Of er een heerlijk bordje Bolognese voor mijn neus staat en de tomatensaus het plafond decoreert. Maar toch doet het na zeventien jaar nog steeds niks af aan mijn liefde.
 

Lees ook
Verschillend, maar wel gelukkig: ‘We hebben zelfs twee soorten pindakaas in de kast staan’ >
 

Wat is liefde?

En dan de liefde voor je kinderen. Je weet dat je daardoor tot alles in staat bent. Na een nacht krijsen, driftbuien en nat geplaste lakens is er maar één knuffel van je kind nodig om alles volledig te laten vervagen. Met een eindeloos uithoudingsvermogen baan je je een weg door de dag om er voor ze te zijn. Onvoorwaardelijk. En dat is het, denk ik – als je mij vraagt: ‘wat’ is liefde? Liefde is onvoorwaardelijk. Als de voorwaarde liefde is…
 

Deze column staat in Kek Mama 02-2021.

 

 

Meer Kek Mama? Neem een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.