Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Scheiden is verschrikkelijk. Maar het levert ook onverwachte positieve dingen op, ontdekte Kek Mama’s Jorinde.

(En dan heeft ze het níet alleen over om het weekend dansen en uitslapen, ongegeneerd flirten en dat interieur waar niemand zich meer tegenaan bemoeit.)

 1. Zo bouw ik een enorm intieme band op met mijn kinderen, nu bijna tien en twaalf. Jaste ik de dag er tijdens mijn huwelijk op de automatische piloot doorheen, zonder man in huis ligt de focus puur op de jongens. Al mijn tijd: volledig voor hen. En: als je elkaar twee keer per maand een lang weekend moet missen, breng je de dagen erna echt stukken intenser samen door. Met Wezenlijke Gesprekken en zo – óók met prepubers, ja. Ik zie ze minder, maar weet meer van ze dan ooit.
   
 2. Mijn man doet het als ex echt stukken beter in mijn leven.
   
 3. En de kinderen bouwen op hun beurt nu een veel betere band op met hem. Was hij vroeger fulltime aan het werk en op zakenreis en andere afwezige dingen, terwijl ik met een parttime baan vooral de opvoeding voor mijn rekening nam; nu heeft hij acht dagen per maand volledige zorg voor ze. Die vult ‘ie misschien niet helemaal in naar mijn bekoren, maar de jongens maken herinneringen met hun vader die er anders nooit gekomen waren.
   
 4. Ik leer daar ontzettend goed door loslaten. Mijn kinderen en ik leiden deels gescheiden levens en dat is best een zware dobber, maar krijg nou wat: het maakt ze wel ongelooflijk zelfstandig. (En goddank bestaan er mobiele telefoons.)
   
 5. Ik leer óók dat ik soms best een kenau ben. Wat prima is ter bescherming van mijn kinderen, maar me met het oog op een nieuwe relatie gerust wat milder mag maken. Voortschrijdend inzicht: wie kan zonder?
   
 6. Twee huizen betekent twee speelgoedcollecties, en voor mij dé manier om van die primaire kleuren af te komen. En van die onooglijke, reusachtige voetbaltafel. “Speelwigwam met geruite kussens in je kamer? Tuurlijk, schat! Mag die rood-geel-groene garage best bij papa, hoor.”
   
 7. Mijn kinderen leren over liefde. Dat die van een ouder voor haar kind onvoorwaardelijk is, maar tussen partners kan mislukken. Dat het goed is om ervoor te vechten, en het fantastisch is als die liefde lukt, maar je óók mag besluiten dat ‘werkbaar’ en ‘prima’ niet goed genoeg zijn.
   
 8. We genieten opeens van de simpelste dingen. Wat natuurlijk ook kan in een huwelijk, maar dankzij de scheiding en een veel soberder budget, opeens bittere noodzaak is. En ja, natuurlijk betekent dat genieten ook weleens een dagje Efteling, maar in onze opblaasboot verkennen waar de vaart voor ons huis eigenlijk eindigt, is óók heel spannend – en niemand die ons voor het eten thuis verwacht. Net als in het donker marshmellows roosteren in het park (verslaat elk fastfoodrestaurant), of een houttipi bouwen in de vuurkorf in de achtertuin (wat nou, lasergamen?). Horrorverhalen vertellen bij datzelfde vuur is leuker dan de bioscoop, zeker als je er ook nog je eigen popcorn bij mag poffen. En willen we een weekendje kampeergevoel in de winter? Dan zetten we toch gewoon een tent op in de woonkamer?
   
 9. Mijn kinderen doorzien het leven beter – en ik ook. “Wij dóen altijd leuke dingen, mam, en bij dat vriendje kópen ze altijd leuke dingen”, sprak mijn jongste, toen pas zeven jaar oud. Waarop oudste aanvulde: “En ze geven elkaar daar nooit een kus.” Waarna ze samen nog wat dieper bij me onder de dekens kropen. De hele nacht lang, ja, want dat past nu echt perfect.
geleerd van scheiding
Beeld: Unsplash

Nu ze de laatste smeulende resten van haar verbroken huwelijk na vijf jaar wel zo’n beetje aan de kant heeft geveegd, en Kek Mama’s Jorinde haar leven met zonen behoorlijk leuk op de rit heeft, realiseert ze zich pas hoeveel ze eigenlijk heeft geleerd van haar scheiding.

 1. Dat ruziemaken gezond is, bijvoorbeeld, in plaats van doodeng. Of nee, niet gezond: broodnodig. Als mijn ex en ik jaren eerder de confrontatie waren aangegaan, was er veel minder gaan rotten en stinken in onze relatie. Niet dat ik denk dat we eruit waren gekomen samen, maar het had wel bergen opgekropte frustratie, stress en woede gescheeld. En daarmee op z’n minst een stuk gezelligere scheiding opgeleverd.
   
 2. Gewoon je onvrede uitspreken: ook altijd een goed idee. Zelfs na je scheiding. Wat in bovengenoemde ruzies misschien wel weer voorkomt. In een gelucht hart is nu eenmaal meer plek voor liefde en begrip; het is een doodsimpel sommetje. Dat ook ontzéttend goed werkt op de werkvloer en het schoolplein, overigens.
   
 3. Natuurlijk kun je het alleen. Ook al kende je hem al sinds je studie. Of de middelbare school. Sterker nog: zonder mijn leven af te hoeven stemmen met de man die toch heel andere verlangens en verwachtingen koesterde dan ik, voel ik me vrijer en gelukkiger dan ooit. En ik kan het nog betalen ook, want dankzij onze omgangsregeling kan ik makkelijk fulltime werken.
   
 4. Oké, kleine correctie: je kunt het in je eentje met behulp van een shitload vriendinnen. De enigen die je écht begrijpen. En precies op het juiste moment op de stoep weten te staan met de nodige liters wijn.
   
 5. De kinderen overleven het ook gewoon. Die willen vooral gelukkige ouders. Zoals jongste zoon van negen onlangs zei: “Je bent echt veel vrolijker dan vroeger, mam. En ik vind papa en jou eigenlijk veel beter bij elkaar passen als vrienden. Neem je nu dan eindelijk eens verkering?” (Wat ik deed.)
   
 6. Zo erg was ‘ie trouwens nou ook weer niet. Ja, natuurlijk was ‘ie een eikel, en deed hij alles fout en ik alles goed, maar éven eerlijk in helikopterview: een hoop problemen had ik met punt 1 en 2 in de kiem kunnen smoren. Bovendien is hij niet wezenlijk anders dan de man op wie ik verliefd werd, zeventien jaar geleden, maar van de vrouw voor wie hij toen viel, is (gelukkig) verdomd weinig over.
   
 7. Dus wie is hier nu eigenlijk de grootste eikel?
   
 8. Soms is een reuzensprong uit je comfort zone écht de sleutel tot geluk. Ben ik daarmee lang geleden weleens in de verkeerde carrière gesprongen; wat ben ik blij dat die sprong deze keer de beste beslissing in mijn leven bleek.
   
 9. En laten we wel wezen: íedere man is een empathie-arme, rommelige kleuter. Mijn huidige, verdraaid aardige exemplaar laat de wc-bril óók omhoog staan en begrijpt niks van het belang van lectuurmanden (in plaats van dertig stapels kranten, schoolboeken en administratie in de woonkamer). Of me gewoon even knuffelen bij een pestbui, in plaats van altijd maar een praktische oplossing aan te dragen. En toch is ‘ie de leukste en liefste. En knap - dat scheelt.
   
 10. Er bestaat er dus echt een man op deze aardkloot die net zoveel en onbaatzuchtig van mij houdt als ik van hem, ondanks al mijn onmogelijke trekjes. Die ik allemaal gewoon mag houden. Zolang ik de zijne ook maar respecteer. En uitspreek wanneer ik daarin toch een grens bereik (ik bedoel: voor de honderdste keer ’s nachts op een brilloze wc-pot gaan zitten, trek je maar zo lang). Punt 2 weer, hè: hij hangt naast punt 1 ingelijst boven mijn nachtkastje, dat snap je.
   
 11. Maar ondanks al die gelijkwaardigheid en wederzijdse acceptatie: die roze fluffy badjas met dito sokken (ik zwijg even over de Batman-pyjama die ik eronder draag, omdat mijn jongens die zo cool vinden) zijn alleen voor singles. Hoe lang je ook samen bent. Dat je man je au naturel ziet tijdens de seks en een spannende date in de sauna, is echt iets anders dan de boel maar laten verslonzen. Hoef ik tenminste ook nooit meer een man op badslippers te accepteren. Zelfs al zijn ze in de mode.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verschillend maar gelukkig Sunita Carlos
Beeld: Unsplash

Het klopt van geen kant en toch werkt het: mensen die niets gemeen hebben, maar al jaren een prima relatie hebben. “Als we er echt niet uitkomen, ga ik hem zoenen.”

De thrillseeker en de studiebol, zo noemen vrienden hen. Zelf zeggen ze: een pittige yin en yang. Sunita (46) en Carlos (37) zijn de ouders van Sebastiàn (5).

Sunita: “Ik ben fel, Carlos is rustig. Ik hou van nette kleren en een verzorgd uiterlijk, Carlos komt uit een wereld van skateboarden, graffiti, breakdance en hiphop. Carlos zoekt zijn grenzen op en schuwt het risico niet. Ik ben van de boeken en heb rechten, filosofie en psychologie gestudeerd.”
 

Pleegzoon

Toch gaat het al tien jaar goed. “Onze pleegzoon Sebastiàn kwam bij ons wonen toen hij zeven maanden was. De zus van Carlos vroeg of wij hem wilden opvoeden als onze eigen zoon, omdat ze zelf niet voor hem kon zorgen. Ze wist dat wij ongewild kinderloos waren.

Vanaf het moment dat ik wist dat we een kind kregen, spitte ik als een gelovige alle Oei, ik groei en andere opvoedboeken door. Carlos is intuïtiever, die laat het op zich afkomen. Sebastiàn heeft in die zin het beste van twee werelden. Carlos is de stoei- en doe-vader en gaat mee naar zwemles, ik ben de moeder die voorleest en met hem schildert.”
 

Lees ook
Deze stellen zijn een beetje vreemd, maar hartstikke gelukkig samen >

 

Helderziende

Carlos bezocht ooit een helderziende, Sunita ging mee. “Die vrouw vond ons totaal niet bij elkaar passen. Ook noemde ze mij te dominant. Onzin. Ha, ik kan heel lief zijn. Onderschat de rustige mens niet. Carlos is echt geen softie. Bovendien kun je ook een eenheid zijn zonder je evenbeeld naast je te hebben staan. Carlos en ik hebben de nodige stormen doorstaan in onze relatie, maar we zijn al tien jaar samen, dus we doen toch iets goed.

Het belangrijkst in onze relatie is dat ik mezelf kan zijn en andersom geef ik hem volledig de ruimte. Overigens wordt het echte thrillseeken gelukkig steeds minder bij Carlos. Tegenwoordig gaat hij los in Monkeytown.”
 

Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >