Lisa: ‘Sinds wanneer scheuren 12-jarigen op fatbikes rond?’

29.03.2024 14:05
fatbikes Bron: Unsplash

Lisa van den Akker (33) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Maandelijks schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.

“Het is woensdagmiddag en ik heb net mijn kinderen uit school gehaald en de jongste twee op de fiets gehesen. Voorzichtig rijd ik mijn zware fiets het fietspad op, om vervolgens op te stappen. Precies op dat moment word ik bijna van mijn sokken gereden. Niet door een bejaarde op een e-bike on steroids, zoals gewoonlijk, nee door een jongen uit groep 8, op een fatbike.

12-jarigen op een fatbike

Hij wordt gevolgd door zijn vriend, ook op een fatbike en samen racen ze in volle vaart het fietspad over. Beduusd en een vooral geïrriteerd kijk ik ze na. Sinds wanneer scheuren 12-jarigen op fatbikes rond? Nou, blijkbaar vaker dan ik tot dan toe wist.

Diezelfde avond nog loop ik namelijk door de stad om een late boodschap te halen bij de appie. En je raadt het al, opnieuw stuiven er een aantal jongens op fatbikes langs. Met veel kabaal en gelach bij elkaar achterop en met nauwelijks oog voor hun omgeving. Hoewel ik in de snelheid vooral hun achterhoofd zie, herken ze wel. Het zijn namelijk oud klasgenootjes van mijn 13-jarige zoon.

De ouderwetse Puch

Wanneer ik het er later met mijn kinderen over heb, blijken zij het heel normaal te vinden. Ze weten zo een heel rijtje op te noemen van leeftijdsgenoten die in het bezit zijn van zo’n racemonster op dikke wielen, die ik overigens wel wat weg vind hebben van de ouderwetse Puch.

Alleen terwijl de minimumleeftijd voor de Puch, bromfiets of scooter nog altijd op 16 jaar ligt, geldt dat niet voor de fatbike. Officieel is de fatbike namelijk een elektrische fiets en daar geldt geen minimumleeftijd voor. Iets waar kinderen, en hun ouders, handig gebruik van maken.

Opgeleukt met een gashendel

Want de realiteit is natuurlijk dat je het nauwelijks een elektrische fiets kunt noemen. Fatbikes zijn namelijk vaak opgeleukt met een gashendel, waardoor je niet meer hoeft te trappen. Het ‘fiets’ gedeelte van een elektrische fiets kun je dus al weglaten. Bovendien zijn ze vaak ook nog opgevoerd, waardoor ze harder gaan dan 25 kilometer per uur. Dus waar blijft die minimumleeftijd?

Ook Florrie de Pater, voorzitter van Fietsersbond Amsterdam, vindt dat er een minimumleeftijd moet komen voor fatbikes. “Je ziet ze op hun telefoon, ze zitten bij elkaar achterop en letten gewoon niet op”, zo omschrijft ze de jonge kinderen op fatbikes eerder tegen AT5. Ook denkt ze dat ouders de risico’s onderschatten. “Ouders denken blijkbaar niet goed na en vinden dit niet gevaarlijk. Maar een kind dat zo hard gaat is wel echt heel gevaarlijk. Voor het verkeer en andere deelnemers, maar ook voor zichzelf.”

Dus Den Haag, wordt wakker en kom maar door met die minimumleeftijd. Voordat ik écht omver wordt gereden op het fietspad.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.