
5 onverwachte tekenen van hoogbegaafdheid bij kinderen, volgens een expert
Waarom jouw ‘moeilijke’ kind weleens hoogbegaafd kan zijn? Tekenen van hoogbegaafdheid zijn namelijk niet zo herkenbaar als je in eerste instantie zou denken.
Bijna twee decennia probeerden Rosie en haar man een kind te krijgen. Vijftien IVF-behandelingen later was de hoop bijna vervlogen, tot een nieuwe AI-technologie alles veranderde.
In een artikel van Motherly is te lezen dat Rosie en haar man bijna twintig jaar droomden van een gezin. Maar hun pad was zwaar: 15 mislukte IVF-pogingen, een eindeloze reeks doktersafspraken en telkens weer teleurstellingen. De oorzaak? Azoöspermie, een aandoening waarbij er geen zaadcellen in het sperma worden gevonden. Donorsperma was volgens artsen de enige optie, maar daar voelde het stel zich niet prettig bij. Ze wilden blijven zoeken naar een oplossing die bij hen paste. En die oplossing kwam er, onverwacht, via een bijzondere doorbraak in de medische technologie: kunstmatige intelligentie.
Onder leiding van Dr. Zev Williams ontwikkelde een team van wetenschappers het systeem STAR (Sperm Track and Recovery). Deze slimme technologie combineert AI met een microchip om miljoenen microscopische beelden te scannen op zoek naar levensvatbare zaadcellen, laat Motherly weten. Zelfs wanneer embryologen met het blote oog niets kunnen vinden, lukt het STAR vaak wél om zeldzame zaadcellen op te sporen en veilig te verzamelen. In een test vond STAR binnen een uur maar liefst 44 zaadcellen in een monster dat menselijke experts twee dagen zonder resultaat hadden onderzocht. Een doorbraak van wereldformaat, want dit was voor het eerst dat AI niet alleen zaadcellen detecteerde, maar ze ook succesvol inzette voor IVF.
Toen Rosie via een online community over STAR hoorde, kreeg ze een sprankje hoop. Ze nam contact op met het team van Dr. Williams en besloot het een laatste keer te proberen. STAR vond inderdaad voldoende zaadcellen bij haar man. Haar eicellen werden bevrucht en, tegen alle verwachtingen in, kreeg Rosie kort daarna het telefoontje dat haar leven veranderde: ze was zwanger. Inmiddels is ze vier maanden onderweg, en leeft ze eindelijk de droom waar ze zo lang op had gehoopt.
De komst van STAR is veel meer dan een medische doorbraak voor één stel. Het is een signaal dat vruchtbaarheidszorg in een nieuwe fase terechtkomt, een fase waarin er meer aandacht komt voor mannelijke onvruchtbaarheid en waarin technologie de kansen vergroot voor stellen die eerder ‘onbehandelbaar’ werden genoemd.
Motherly meldt de volgende mogelijke voordelen van STAR:
Wat STAR laat zien, is dat technologie een belangrijke rol kan spelen in het vervullen van een diepe wens: een kind krijgen. En het mooie is, dit is nog maar het begin. Als deze AI-techniek breder beschikbaar wordt, kunnen veel meer stellen baat hebben bij deze stille revolutie in de vruchtbaarheidszorg. Voor Rosie betekent het dat ze zich eindelijk moeder mag noemen. Voor anderen biedt het nieuwe hoop, na jaren van twijfels en verdriet. En voor de medische wereld opent het een deur naar een toekomst waarin steeds meer onmogelijkheden mogelijk worden.
Lees hier waarom de kans om zwanger te worden groter is in de winter dan in de zomer.
Bron: Motherly.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!