Zwanger op vakantie: dit moet je weten

31.07.2019 11:01
zwanger op vakantie Beeld: Unsplash

Nog even genieten van de stilte voor de storm en lekker samen op vakantie als je zwanger bent: groot gelijk hebben jullie. Maar hou wel rekening met de volgende dingen als je zwanger je koffers inpakt.

Tot wanneer mag je op vakantie?

Een babymoon (oftewel een vakantie met z’n tweetjes voordat de baby wordt geboren) wordt steeds populairder. Voor de laatste keer zorgeloos relaxen aan het zwembad voordat de vakanties voortaan draaien om slaapjes, flesjes en speeltuinen. Maar tot wanneer mag je nog de hort op? Als je met de auto op vakantie gaat, zijn daar eigenlijk geen regels voor. Het gaat er dan vooral om in hoeverre jij het zelf nog trekt om lange tijd met je dikke buik in de auto te zitten. Plus: je wilt misschien niet het risico nemen dat je niet thuis of in je eigen ziekenhuis kunt bevallen, maar ergens in Spanje bij een arts die geen woord Engels spreekt? Daarom is het vanaf vier weken tot de uitgerekende datum wellicht slimmer om dichter bij huis te blijven.

 

En vliegen?

De regels omtrent zwanger vliegen kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Over het algemeen wordt het afgeraden om na je 36ste week nog te vliegen. Bij veel maatschappijen word je dan ook geweigerd, omdat ze niet het risico willen nemen dat je in de lucht gaat bevallen. Ben je in verwachting van een meerling, dan ligt die grens vaak op 32 of 34 weken. Zit je nog (ruim) voor die grens, maar heb je toch al een dikke toeter? Dan kan een zwangerschapsverklaring – hierin verklaart jouw huisarts of verloskundige hoe lang jij zwanger bent – gedoe op het vliegveld voorkomen.

 

Waar moet je op letten?

Ben je eenmaal op de plaats van bestemming, dan is het vooral genieten geblazen. Uiteraard moet je wel oppassen bij het eten: eet geen rauw vlees, rauwmelkse kazen (vooral goed in de gaten houden als je in Frankrijk op vakantie bent)  of rauwe vis. Eet alleen bij restaurants waar de hygiëne goed is (oftewel: waar veel mensen eten en er dus steeds verse aanvoer van producten is). Smeer je goed in met een hoge beschermingsfactor om een zwangerschapsmasker – pigmentvlekken in je gezicht – te voorkomen. Ook handig: check bij het boeken waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of huisartsenpraktijk zit. Fijn om daarbij in de buurt te zitten, toch?

 

Lees ook
5x dit gebeurt er als je zonder kinderen op vakantie gaat >

 

Welke bestemmingen zijn niet geschikt?

Het is af te raden om naar heel afgelegen gebieden te gaan, of landen waar je ernstig ziek kunt worden. Ga dus niet naar landen waar malaria voorkomt, dit kan erg gevaarlijk zijn voor jou en je ongeboren kind. Vermijd ook de gebieden waar het zika-virus heerst. Dit virus wordt overgedragen door muggen en een besmetting kan zorgen voor ernstige afwijkingen bij je baby. Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zika-virus in verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika.

 

Welke bestemmingen wel?

Ga naar plekken waar de medische zorg ook goed is. Geniet van alcoholvrije cocktails op Mallorca of Ibiza, eet een pasta in Toscane of struin over een markt op Kreta of Samos. Ook Portugal is een fijne aanrader, maar uiteraard kun je ook prima nog verder reizen. Hier vind je nog meer ideeën voor een onvergetelijke babymoon.

 

 

Kek Mama in print lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van fijne aanbiedingen.