Wij blijven lekker thuis: ‘Tijdens de vakantie is het hier bijna uitgestorven’

26.07.2018 16:44
wij blijven thuis zomervakantie

Als heel Nederland in de file staat op weg naar het zuiden, zetten deze moeders hun kind in een badje in de tuin. Tuinstoelen ernaast, fijn boek, iPad, niks meer te wensen.

Livia Liyanto (35) is getrouwd met Ron en moeder van Max (5).

“Overvolle hotels, eindeloos zoeken naar een plek op een terras, hutjemutje op het strand, dank je wel, daar geef ik mijn geld niet aan uit. Ik moet er niet aan denken. Drukte irriteert me. Daarom blijven wij in de zomervakantie lekker thuis. Het is dan heerlijk rustig in onze buurt, een wijk met veel jonge gezinnen. Tijdens de vakantie is het hier bijna uitgestorven.
 

Heerlijke stilte en rust

De stilte en rust vind ik heerlijk, en ook dat er bijna niemand in onze Albert Heijn is. Onze tuin is een fijne plek om te relaxen en Max kan er lekker spelen. Hij heeft een zandbak, glijbaan, trampoline en speelhuisje. Ik zit ernaast met een boek of mijn laptop. Soms gaan we naar het strand, maar dan pas op het einde van de middag, als de meeste dagjesmensen al weg zijn. Eén keer zijn we vroeger op de dag richting IJmuiden gegaan. Ik vond het vreselijk, die mensenmassa en het lawaai. Ook was het hartstikke druk op de weg. Dat doen we niet meer.
 

Lees ook
9x low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen >

 

‘Ik blijf liever thuis’

Er is nog een reden waarom ik liever thuisblijf. Ik ben businesscoach en reis veel voor mijn werk. Zeker vier keer per jaar ben ik een paar weken weg om congressen te bezoeken en lezingen te geven. In juni moet ik bijvoorbeeld een tour maken door Azië. Toen Max nog niet leerplichtig was, nam ik hem altijd mee en plakten we er wat vakantiedagen aan vast. Dat kan niet meer. Door al dat reizen vind ik het extra fijn thuis te zijn. Op adem komen. Daarvoor hoef ik echt geen vliegtuig naar een ver oord te pakken. Thuisblijven voelt als pure luxe. Geen werk, geen mails, geen vliegtuig.
 

Op vakantie ‘moeten’

Sommige mensen vinden het maar gek. Ik denk dat dit met de Nederlandse cultuur te maken heeft. Hier ‘moet’ je op vakantie om te ontspannen, maar ik moet helemaal niets. Ik kom uit Indonesië en daar is het helemaal niet gebruikelijk op vakantie te gaan. Veel families blijven gewoon thuis.
 

‘Lang leve de Hollandse zomer’

Deze vakantie gaan we gezellige dingen doen met Max. Hij is gek op pinguïns, dus we gaan zeker nog een keer naar Artis. En we gaan picknicken in het park of in het bos. Max heeft er geen enkel probleem mee dat we niet echt op vakantie gaan. Hij beseft dat nog helemaal niet. Ik sluit trouwens niets uit. Misschien gaan we naar Spanje als Max ouder is en dat graag wil. Tot het zover is, blijft mijn motto: lang leve de Hollandse zomer thuis.”
 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in het Kek Mama Zomerboek 2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >