Weekendje weg met je gezin? Déze activiteiten in Brabant zijn fantastisch met kinderen

01.05.2023 14:40

Je vindt er niet alleen prachtige steden en mooie natuur, maar in de provincie Noord-Brabant ligt alles ook nog eens hartstikke dicht bij elkaar. En dan is er voor kinderen ook nog eens van alles te doen. Dus kun jullie de ene dag citytrippen in één van de Brabantse steden, om de volgende dag te genieten van de prachtige Loonse en Drunense duinen, een fietstocht in de natuur of een tof attractiepark.

En dat is nog maar een greep van wat er allemaal nog méér te doen is in deze toffe provincie. Daarom delen wij de leukste tips met je voor een heerlijk weekend in Noord-Brabant met je gezin.

Bijzondere kunst in Breda
Echt doen als je in Breda bent: een fiets huren. Niet alleen makkelijk om van A naar B te komen, ook kunnen jullie een tour maken langs de Blind Walls Gallery – die uit meer dan honderd (!) muurschilderingen bestaat, verspreid over de hele stad. En het zijn niet zomaar schilderingen, maar verhalen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda.

Tilburg van grote hoogte
Op slechts een half uurtje rijden van Breda ligt Tilburg, een stad met weer een heel ander, meer stads karakter. Wat je hier zoal kunt doen? Nou, je eigen sokken ontwerpen bij het Textielmuseum – geloof ons, die zien je kinderen niet aankomen. Slenter na afloop door het Spoorpark en strijk bij mooi weer neer voor een picknick. En als je er dan toch bent, is het beklimmen van de Kempentoren zeker de moeite waard: met een hoogte van 37 meter heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Ontdekken in Eindhoven
Musea saai? Niet als je in Eindhoven bent: in Motion Imagination Experience word je ondergedompeld in toffe lichtspektakels, opzwepende muziek en enorme vloerprojecties. Kortom: een fantasiewereld die zich uitstekend leent voor wat fotogenieke kiekjes. Vinden jouw kinderen het leuker om te experimenteren en te ontdekken? Dan zit je wel snor in De Ontdekfabriek, waar ze raceauto’s mogen maken, luchtkussens uitproberen, apparaten uit elkaar kunnen schroeven en films maken.

’s-Hertogenbosch vanaf het water
Ook zo’n heerlijke stad: ’s-Hertogenbosch, in de volksmond bekend als Den Bosch. Het leukst om te ontdekken vanaf de vele grachten die de stad rijk is – doe je zo’n tochtje over de ‘Binnendieze’, de verzamelnaam voor deze grachten, dan vaar je deels onder de stad door. Beklim ook nog ‘even’ de Sint Janskathedraal en top jullie bezoek af met – hoe kan het ook anders – een Bossche Bol.

  • De grote Brabantse steden liggen allemaal op relatief korte rijafstand van elkaar, variërend van een halfuurtje tot drie kwartier.

Zand, bomen, bevers
Ook buiten de Brabantse steden is van alles te doen. We noemden bijvoorbeeld al de Loonse en Drunense duinen: een uitgestrekte zandvlakte waarbij het lijkt alsof je in een soort miniwoestijn bent – een grotere zandbak kan je kind zich niet wensen. Bomen zijn er ook – die lenen zich prima voor een klimpartij.

Hele andere natuur vind je in Nationaal Park de Biesbosch, dat veelal uit water bestaat. Het leukst is dan ook om de boel al suppend of kanoënd te verkennen – met een beetje geluk spot je een bever of zeearend. Voorafgaand of aansluitend kunnen jullie nog het Biesbosch MuseumEiland aandoen, waar je alles leert over water én een tochtje met een geruisloze boot kunt boeken.

Fietsen langs legendes
Een fietstochtje is in Brabant niet zómaar een tocht, want onderweg komen er allerlei sagen en legenden tot leven. Over plunderende bendes, smokkelaars en vervloekte landheren, terwijl het in de regio De Kempen weer gaat over het spannende verhaal van Zwarte Kaat, de Heks van Hellenende. Een route van 36 kilometer die geen seconde verveelt, kun je dus wel stellen.

Fijne wandelroute
Pal onder Breda ligt het Mastbos, een van de oudste cultuurbossen van Nederland, met dé perfecte wandeling voor kinderen. De wandeling is vijf kilometer lang, je loopt langs rivier de Mark en komt onderweg een heus kasteel tegen. O, en hadden we speelbos Boeverijen al genoemd, waar je kinderen volop kunnen klimmen en klauteren? Wie na afloop dorst heeft, kan neerploffen op de Ginnekenmarkt in Breda – genoeg keuze qua cafés en restaurants.

Publiekslievelingen
Ja, de grote en bekende attracties mogen natuurlijk niet ontbreken in dit fijne Brabant lijstje. En zeg nou zelf: de Efteling is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Kijk je ogen uit in het Sprookjesboek (childhood memories gegarandeerd), waag je aan een van de spannende achtbanen of kies voor een wat rustigere attractie en maak een tochtje in de Gondoletta of in de traptreintjes van het Kinderspoor.

Andere dikke aanrader: Safaripark Beekse Bergen. Zeg nou zelf: waar anders kun je giraffen, leeuwen en antilopen vanuit je eigen auto spotten? Vind je één dag te weinig, dan kun je ook overnachten in het gloednieuwe SafariHotel of in het SafariResort – en dan weer wakker worden met uitzicht op de dieren.

Kinderparadijs
Liever geen hotel, maar kamperen? Ha, komt dat even goed uit: in Bergeijk (in de buurt van Eindhoven) vind je namelijk Camping de Paal, die door de ANWB is uitgeroepen tot beste kindercamping. Met tig speeltoestellen, heerlijke zwembaden en topanimatie snappen wij wel waarom.

Nog meer inspiratie opdoen? Ga naar visitbrabant.com.