Verzot op de caravan: 11 tips voor een leuke vakantie in Nederland

04.05.2021 11:17
caravan vakantie Nederland

Uit het niets ontstond er bij Annemarije (35) een ware caravanobsessie. Die resulteerde in de aankoop van een schattig vintage exemplaar en een rondreisje door eigen land, met dochter Robyn (6).

“Een paar jaar geleden boekte ik een ingerichte caravan op een camping in de buurt van onze woonplaats, voor mij en Robyn. Ik stapte er binnen en dacht meteen: dit is fantastisch. Dit wil ik, dit móet ik hebben. Een eigen plek die je zelf helemaal mooi maakt en waar je altijd terechtkunt. Een uitvlucht voor als je je huis uit wilt. Briljant! Ik besloot er echt voor te gaan en dook in de wereld van de caravans. Al snel ontstond er een obsessie; ik verbaasde iedereen als ik ergens weer eens met caravanmerken begon te strooien.

Net voordat het coronavirus uitbrak, kocht ik er eindelijk zelf eentje. Een Lander Graziella, een klein exemplaar uit de jaren tachtig, heel mooi. Dat ging nog redelijk impulsief: ik vertrouwde de verkoper op zijn bruine ogen, sloot de koop binnen vijf minuten en reed de caravan zelf naar huis. Best spannend, met mijn Fiat Pandaatje en een extra spiegel die met ducttape aan mijn auto vastzat. Onderweg schreeuwde ik het uit, het was me gelukt, ik had ’m, ik voelde me zo stoer. En maar grijnzen naar andere weggebruikers: kijk mij met mijn caravan! 

 

Oefenen

Zodra de campings vorige zomer weer opengingen, probeerde ik ’m uit. Met een Porta Potti – een chemisch toilet – uit de jaren zeventig omdat alle sanitaire voorzieningen nog dicht waren, supergoor. Maar ik leerde hoe ik ’m neer kon zetten, waar ik op moest letten, hoe ik een gasfles moest aansluiten. Natuurlijk waren al mijn kabels net te kort en heb ik best wat mensen lief moeten aankijken om me te helpen, maar het lukte.

Niet lang daarna gingen we echt. Naar Het Bos Roept, een camping in Slootdorp, vlak bij de Afsluitdijk. Een kleine, overzichtelijke plek, midden in het bos, heel knus. Je hebt er een kas met een keuken waar je koffie kan drinken en kunt koken, als je even geen zin hebt om dat bij je tent of caravan te doen. Omdat je zo het bos inloopt, maakten we ’s avonds vaak een wandeling. Heel spannend zo in het donker, en Robyn met haar eigen zaklamp voorop.
 

Op pad

De ochtend vond ik het fijnste moment van de dag in de caravan. Dan deed ik het raampje open en keek zo het bos in. Meteen was het gezellig samen met Robyn, met dat gevoel van ‘yes, we zijn samen op vakantie!’ Daarna ontbijten in het zonnetje, waarna Robyn vaak met vriendjes op de camping ging spelen en ik even kon opruimen of lezen. En dan op pad, het liefst de natuur in, of lekker zwemmen bij Lutjestrand. Ook kwamen er vrienden langs: dat was makkelijk te organiseren, want de camping ligt niet ver van onze woonplaats. We aten samen, borrelden met elkaar in de avondzon, marshmallows erbij, sterren kijken bij een vuurtje… dat was echt een perfecte dag.
 

De camping niet afgegaan, zo leuk

Na het bos zijn we nog naar de Achterhoek gereden, naar camping Lolotte: een superfijne plek, ook in het bos, aan een meertje en heel ruim opgezet. Er was een moddertuin waar Robyn lekker vies kon worden, een zwembad en een kantine met bordspelletjes. Ik geloof niet dat we de camping zijn afgegaan, zo leuk was het daar. En toen door naar de Waterleidingduinen, bij natuurcamping Ruigenhoek. Daar hadden we afgesproken met vrienden die er kampeerden met hun omgebouwde ME-bus. Hier stonden we ook weer in de natuur, heel fijn, zonder poespas of gedoe, en liepen we zo de duinen in waar we veel hertjes tegenkwamen. We lummelden wat, dronken biertjes en aten mosselen in het dorp.
 

Lees ook
Van Groningen naar Utrecht met een peuter: 7 tips voor een fijne fietsvakantie >

 

Open ramen

Natuurlijk hebben we ook de bekende kampeerongemakken meegemaakt. Bij de duinen stond er in een paar minuten tijd wel dertig centimeter water onder de caravan. Alles was zeiknat. En ik ben een keer de weg af getoeterd omdat mijn raampjes nog openstonden. Koken in een caravan is ook niet ideaal, de pannenkoeken en pasta bolognese kwamen me na een poosje wel de strot uit. En soms had ik gewoon geen zin om van alles aan te sluiten voordat ik ging koken. Dan gingen we maar uit eten, was dat ook weer opgelost.

De wijde wereld in

Robyn heeft van mij deze zomer een speelgoedcaravan gekregen, ik kon het niet laten. Een vriendinnetje van haar wees er laatst naar. ‘Ja, die heb ik van mijn moeder gehad, die houdt heel erg van caravans.’ Ha, ik hóórde haar zuchten. Ze vindt het heus ook heel leuk om samen zo rond te reizen, maar het is wel duidelijk dat ik degene ben die er echt gek van is. En dat terwijl ik als kind nooit heb gekampeerd. Het is iets wat echt uit het niets bij mij is ontstaan.

Misschien ben ik het juist gaan doen omdat ik alleen met haar ben. Ik heb altijd sterk het gevoel dat ik niets wil laten puur omdat we niet met een groot gezin zijn. Ik vind het belangrijk om het juist leuk te hebben met elkaar, en samen op reis te gaan. Gewoon door de caravan achter de auto te hangen en op avontuur te gaan. Zo voelt dat echt: met zijn tweeën de wijde wereld in.”

 

Tip: door de coronamaatregelen worden sommige activiteiten nog niet georganiseerd en zijn voorzieningen mogelijk gesloten of alleen open op afspraak. Check voor vertrek de website voor de laatste ontwikkelingen.
 

Doen

Dierenvrienden
Bij Slootdorp ligt Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Daar vind je een super diervriendelijk dierenpark, met opgevangen tijgers en leeuwen uit circussen.
hoenderdaell.nl
 

Topplek
Friesland is echt leuk: niet alleen de natuur, maar ook de steden. Het dorpje Lemmer is heel fijn om te bezoeken.
 

Schuilplaats
Bij regen duik ik altijd een plaatselijke kringloop in. Dat deed ik vroeger ook altijd met mijn vader, een ideaal uitje.
 

Wildlife
Ook in de buurt van Slootdorp: robbentochten. Vaar mee met een excursie door Den Oever naar de Afsluitdijk en naar de Losse Dam. Vanaf daar kun je lepelaars en zeehonden spotten.
dageraad.nl/ROBBENTOCHTEN

 

Slapen

Hangplek
Camping Het Bos Roept ligt in het Robbenoordbos bij Slootdorp. Ruim opgezet, met mooi sanitair en een leuk ingerichte kas waar je lekker kunt hangen.
hetbosroept.nl
 

Aanmodderen
Lolotte is een kindercamping, maar niet het soort met animatieteams. De modderspeeltuin was hier favoriet, maar het zwembad en het meertje zijn ook heel fijn.
campinglolotte.nl
 

Puur natuur
Camping Ruigenhoek is een natuurcamping waar mensen voor de duinen komen. Prachtige omgeving.
goedkamp.nl

 

Eten

Uitdaging
Koken in een caravan is niet ideaal, maar voor dit jaar hoop ik dat het kookboek van Caravanity me daarbij een beetje kan helpen. Ze hebben ook andere handige tips.
caravanity.nl
 

Smokey
In Den Oever vind je het nieuwe restaurant Bruisend, gerund door een jong stel. Ze doen alles op de barbecue.
restaurantbruisend.nl
 

Steengoed
Bistro op 3 in Medemblik (ook nieuw) zit in een voormalige bloemenzaak; de straatstenen vloer ligt er nog.
bistrop3.nl
 

Lekkere start
Mocht je logeren bij Het Bos Roept, bestel daar dan ook een ontbijtje. Heerlijk vers brood, melk en yoghurt uit de buurt en verse sapjes.
hetbosroept.nl
 

Dit reisverhaal staat in Kek Mama 05-2021.

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.