Valkenburg met kinderen: dit kun je er allemaal doen

04.08.2020 12:52
Valkenburg met kinderen dit kun je doen Beeld: Shutterstock

Een weekendje weg in eigen land? Ga eens naar Valkenburg, in het zuidelijke puntje van Limburg. Er is genoeg te beleven met kinderen en ook een uitstapje over de grens is zo gemaakt.

Valkenburg ligt in Zuid-Limburg, tussen de heuvels en de steden Maastricht en Heerlen. Het stadje is al jaren populair bij toeristen en families met kinderen. Wij snappen wel waarom, want er is een hoop leuks te beleven met het hele gezin. Een kleine greep uit de bezienswaardigheden:
 

Wilhelminatoren

Vanaf deze toren heb je een schitterend uitzicht op Valkenburg. Bij helder weer kun je zelfs tot in België en Duitsland kijken. Bovendien is het ritje er naar toe al leuk: met de kabelbaan. Daarmee kun je ook weer naar beneden, maar je kunt ook kiezen voor de rodel- of tubingbaan.

 

Kasteelruïne

Hoog boven de stad vind je de Kasteelruïne, die stamt uit de Middeleeuwen. Je kunt de ridderzaal en verdedigingstoren bezoeken, maar ook de artilleriekamer en vluchtgangen onder het kasteel. Voor kinderen is er een leuke speurtocht met verschillende doe-opdrachten.

Hier vind je meer info over het kasteel.

 

Sprookjesbos

Hier wonen Hans & Grietje, Roodkapje, Klein Duimpje en de tientallen andere sprookjesvrienden. Verken alle verhalen op een speelse manier en vaar daarna gezellig mee met Kapitein Haak op zijn Schommelschip. Of wordt het liever een rondje in de trein?

Let op: i.v.m. de coronamaatregelen wel even vooraf reserveren.

 

Steenkolenmijn

Deze mijn in Valkenburg is de enige overgebleven mijn van ons land die je kunt bezoeken. Ga ondergronds en ontdek alles over het leven van de vroegere mijnwerkers.

 

Pretpark de Valkenier

In dit park kan je kind z’n lol op. Griezel in het spookkasteel, voel je een cowboy in Western City en ga op avontuur in Dino’s Wandelpark. Maar een rondje in de botsauto’s of rustig een kijkje nemen bij het poppentheater kan natuurlijk ook. Is het slecht weer? Geen punt, er zijn ook meerdere indoor speelhallen.

Ook hier is ticketreservering verplicht.

 

Drielandenpunt

Op een half uurtje rijden vind je een bijzondere plek: het Drielandenpunt. Hier komen Nederland, België en Duitsland samen. Er is een speeltuin, groot labyrint en natuurlijk mag een familiekiekje bij de drie vlaggen niet ontbreken.

 

GaiaZoo

Dierenliefhebbers kunnen in de buurt van Valkenburg hun hart ophalen. In Kerkrade vind je namelijk de GaiaZOO, die al vier keer bekroond is tot Mooiste Dierentuin van de Benelux. Je reist in één dag over de hele wereld en ontmoet de fraaiste diersoorten, van apen tot vogelspinnen en rendieren.

 

België of Duitsland

Ga je een paar dagen naar Valkenburg, dan is het leuk om ook de grens over te gaan en steden als Luik of Aken te bezoeken. Je bent er op nog geen half uur rijden en kunt er bijvoorbeeld prima shoppen.

 

 

Lees ook:
8x de leukste uitjes in de provincie Limburg >