Ter inspiratie: 5 soorten speurtochten voor kinderen

04.03.2019 10:56
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Ga je er een dagje op uit met je gezin en wil je eens wat anders dan een dierentuin of pretpark? Of zoek je een leuke activiteit voor een kinderfeestje? Dan is een speurtocht altijd een succes. Zelf organiseren of een kant-en-klare variant: aan mogelijkheden geen gebrek. 

Speurtocht op de boerderij

Is je kind gek op dieren, dan is een speurtocht op de boerderij natuurlijk extra spannend. Bij dit melkveebedrijf in Overijssel gaan kinderen op Boer’n Expeditie met een heus boerenpaspoort. Maak kennis met de koeien, ontdek hoe de melkrobots werken, geef de kalfjes te drinken en beklim de uitkijktoren. Met opdrachten, spelletjes en filmpjes wordt elk kind een echte boerenhulp. Klaar met speuren? Dan kunnen ze zich uitleven in het maisdoolhof naast de boerderij.

 

Zelf een speurtocht maken

Thuis, in het park, op de camping: deze speurtocht kun je overal doen, want het is een handige app die je gratis kunt downloaden. Je maakt de speurtocht helemaal zelf en dat is een fluitje van een cent: kies welk avontuur de kinderen gaan beleven, zoals monsters vangen of met een kapitein op zoek gaan naar de geheime schat, stippel een route uit in de buurt en starten maar. Onderweg doen de kinderen uitdagende opdrachten. Je kunt ook een foto uploaden van een prijs die ze gaan winnen. De speurtocht is gratis, maar wil je een heel uitgebreide variant maken, dan kan je mega-speurtochten kopen in de app.

 

Lees ook:
Zo zet je een speurtocht uit (in 12 handige stappen) >

 

Geocachen

Willen je kinderen met hun smartphone op pad, maar heb jij geen zin om een speurtocht in elkaar te draaien? Dan laat je ze gewoon geocachen. Je gaat dan met je telefoon op zoek naar allerlei schatten in de natuur. Wil je eerst even oefenen, dan kun je bijvoorbeeld terecht in het Geogame Park naast het Bezoekerscentrum Gooi- en Vechtstreek in de buurt van Hilversum. Klaar voor het echte werk? Dan ga je zelfstandig op pad in het parkbos. Vind je weg langs de landhuizen uit de Gouden Eeuw en zorg dat je alle schatten vindt. Woon je niet in de buurt van het Gooi? Geen probleem, je kunt overal ter wereld geocachen – als je telefoon maar opgeladen is.

 

Op ontdekkingstocht in het museum

Musea zijn niet alleen leuk om te bezoeken, maar voor kinderen ook heel leerzaam. En dat komt onder meer door de speurtochten die er georganiseerd worden. Spelenderwijs leren kinderen van alles over dieren, mensen of de wereld door samen verschillende opdrachten uit te voeren. Zo kun je in het Rijksmuseum op ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw en heb je in het Veiligheidsmuseum PIT keuze uit de Politie-, Brandweer-, 112 Voertuigen- of PAW Patrol-speurtocht. Wil je écht de spanning opzoeken, dan ga je op ontdekkingstocht in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

 

De natuur in

Ga je met familie of vrienden een dagje naar het bos? Laat de kinderen een leuke speurtocht doen en je hebt geen omkijken naar ze. Bij Natuurmonumenten vind je allerlei leuke speurtochten met verschillende thema’s. Zo kun je met Bospret alles leren over de dieren in het bos en laat de Bzzzzspeurtocht je al je zintuigen gebruiken om de wereld van insecten te ontdekken. Of ga voor de tocht waarbij je leert ‘overleven’ in het bos en een echt kompas moet gebruiken. De speurtochten verschillen per regio, kijk hier voor het overzicht.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >