Parels van campings ontdekken: ‘We kamperen al bijna vijf jaar in Nederland’

28.10.2022 09:48
parels campings Nederland Beeld: privé

Ieder jaar kampeert Lotti (44) met vriend Rick (36) en zoontje Ravi (8) in Nederland en ontdekt ze weer nieuwe parels van campings in eigen land.

“Campings in Nederland hebben me de laatste jaren enorm verrast. Ik had altijd het beeld van grasvelden waar mensen hutjemutje staan, met veel stacaravans. Iets wat met kleine kinderen misschien nog wel leuk is, maar naarmate ze ouder worden, wordt het saai en moet je toch naar Frankrijk.

Maar inmiddels kamperen we al bijna vijf jaar in Nederland, en steeds weer ontdek ik een verborgen plek waar ik het bestaan niet van wist. Het begon als een probeersel: handig, met een klein kind, dan kan hij makkelijk contact maken met anderen. Maar ieder jaar zeggen we: ach, zullen we nog maar een keer?

Kneuterige plekjes

We zoeken altijd wel een specifiek soort camping uit. Het liefst een natuurcamping waar wel iets te doen is, maar dan geen hysterische animatie of grote zwembaden met glijbanen. Kneuterige plekjes, maar geen omheinde tuintjes. Wel verbouwde jarenzeventigcaravans en -campers, maar geen enorme caravans met voortenten. En lekker veel gras en niks, zodat we alle ruimte hebben om te voetballen of te tennissen.

“‘We willen lekker veel gras en niks, zodat we alle ruimte hebben om te voetballen en zo”

Het is altijd even zoeken, en oppassen dat je per ongeluk toch niet op een schreeuwcamping terechtkomt, maar inmiddels weet ik ze te vinden. Ook omdat ik op leuke plekken weer leuke mensen tegenkom, die op hun beurt weer andere mooie campings tippen. De fijnste plekken liggen meestal bij een bos, en er is altijd wel water in de buurt – maar niet aan de kust, daar liggen vaak de grotere campings.

parels campings Nederland parels campings Nederland

Vakantie in eigen land

Het lekkere aan vakantie in Nederland is dat wij meestal maar zo’n anderhalf uur reistijd hebben, nooit meer dan twee uur. En het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker, wat best een fijne bijkomstigheid is. De campings waar wij komen zijn daar vaak ook mee bezig. In Brabant trof ik bijvoorbeeld zandlopertjes bij de douche, zodat je er niet te lang onder staat. Ook leuk: in Nederland komen er altijd vrienden en familie langs die dan een nachtje meekamperen, heel gezellig. En op een paar regenbuitjes na hebben we altijd mooi weer.

“In Nederland komen er altijd vrienden en familie langs die dan een nachtje meekamperen, heel gezellig”

Het fijnste is dat je ’s ochtends je tent openritst en hup, je bent buiten. Ravi gaat dan even plassen en meteen spelen in de zandbak of speeltuin. Op de campings worden vaak leuke kleine dingen voor kinderen georganiseerd. Zo ging hij een keer takjes in het bos zoeken en met een groepje katapulten maken. Laatst heeft hij een vlieger geknutseld. Meestal doet hij dat in de ochtend, en dan zitten wij erbij met een kopje koffie. Later op de dag doen we vaak boodschappen of we lopen door een dorpje. Goed, die zijn niet altijd even interessant als kleine Franse dorpjes, maar ach, op de camping is genoeg te doen.

parels campings Nederland parels campings Nederland

Festivalsfeertje

Op de campings waar wij komen hangt altijd een bepaald sfeertje. Moeilijk te omschrijven, maar het heeft iets van een festival, maar dan kneuteriger, met kinderen erbij. En je kan er vaak goed eten. ’s Avonds zijn er geregeld aanschuif-barbecues of wordt de pizzaoven aangestoken. Het is makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en samen een wijntje te drinken, maar niks moet.

“Op veel campings hangt een festivalsfeertje, maar dan kneuteriger, met kinderen erbij”

Onder de kinderen zie ik die nieuwe contacten altijd vanzelf ontstaan. Dat is zo leuk om te zien, als ik voor mijn tent zit met een drankje: dan fietst er een kind langs en vraagt Ravi wat ie gaat doen, dan komt er nog eentje met een schepnetje omdat ie gaat vissen. Of iemand zet de houtjes voor een Kub-spel neer en hup, ineens staan er zestien kinderen mee te spelen.

Ik zie het ook bij jongeren: op camping Huttopia De Roos in Ommen was er iedere avond voor kinderen vanaf twaalf jaar een slagbalwedstrijd. Ik dacht dat het iets uit de buurt was, zoveel mensen stonden daar. Maar het bleken allemaal campinggasten.

Lees ook – Verzot op de caravan: 11 tips voor een leuke vakantie in Nederland >

Onthaasten

Je zou denken dat je met zo’n korte reistijd meer tijd nodig hebt om in de vakantiesfeer te komen, maar eigenlijk heb ik daar nooit last van. Bij mij gebeurt het op het moment dat ik de tent ga opzetten, daar een beetje mee klooi, en al mijn kampeerspulletjes weer zie. Ravi helpt dan mee en begint vaak meteen zijn sup op te pompen.

“Ik heb geen buitenland nodig om te onthaasten”

Op de eerste dag pluk ik altijd een bloemetje, voor op onze campingtafel. En hoewel we nog gewoon in Nederland zijn, ben ik wel echt weg. Zo had ik vandaag een telefonische afspraak, ik moet mezelf daar dan echt tien keer aan herinneren. Blijkbaar heb ik geen lange reis of buitenland nodig om te onthaasten.”

parels campings Nederland parels campings Nederland

Slapen

Mooi Camping De Roos valt onder Huttopia, een campingketen met een goed gevoel voor stijl: alles is mooi ontworpen en overal is goed over nagedacht. campingderoos.nl

Belooft veel goeds Netl camping Kallumaan staat op mijn wensenlijstje. Het is een enorm natuurgebied, opgezet door jongens die ook festivals organiseren. netl.nl

Basic plezier Aan de voet van de Lemelerberg vind je De Lemeler Esch, een vrij basic camping met veel ruimte voor kinderen om in de natuur te spelen. lemeleresch.nl

Klimmen Op Buitengoed de Boomgaard hebben ze een kinderboerderij, en er is een klimbos in de buurt. buitengoeddeboomgaard.nl

parels campings Nederland parels campings Nederland

Doen

Aan het water Het leuke aan camping De Roos is dat hij aan de Vecht ligt, een rivier die door een mooi glooiend landschap trekt. Ideaal om met de sup doorheen te peddelen.

Op avontuur Rond de camping Hartje Groen kun je met kleine kinderen een leuke wandeling maken, op het Docus de Das avonturenpad. Je kunt een tas met opdrachten en spelletjes huren. hartjegroen.com/omgeving/docus-das-avonturenpad/

Zien

Theater Nog een voordeel van vakantie in Nederland: hier kun je gewoon naar het theater. Vlakbij Camping De Roos vind je een Bostheater: een mooie met gras beklede arena waar je op de fiets naartoe kan. Vergeet je kleedje niet. bostheaterommen.nl

Schuilen Ideaal uitje als het met bakken uit de lucht komt: Giga Konijnenhol, in Beerze. Een hele leuke binnenspeeltuin waar je ook kan bowlen en zwemmen. gigakonijnenhol.nl

Dorp en stad Camping Bij Ons ligt in Groesbeek. Van hieruit ben je zo in Nijmegen, een leuke stad voor een dagje uit. In Groesbeek zelf vind je een van de weinige wijngaarden van ons land. visitnijmegen.com/overzicht/wijngaard

Dit artikel staat in de Kek Mama 10-2022.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.