Op wintervakantie naar Zweden met je kinderen? Dít zijn de fijnste tips

09.11.2020 22:11
Wintersport in Zweden

Laura en Giel gingen met hun kleuters Max en Julia naar Zweden, maakten een sledetocht met 28 honden en hoorden af en toe een wolf huilen.

Laura Piontek (41) is getrouwd met Giel en moeder van Max (4) en Julia (5).

“Voordat we kinderen hadden, gingen Giel en ik één, twee keer per jaar op skivakantie in Oostenrijk of Frankrijk. De hele dag op pad met familie of vrienden, ’s avonds met zijn allen eten en daarna rozig van de buitenlucht en de wijn je bed induiken, heerlijk.

We waren dus wel wat gewend, maar skiën in Zweden is totaal anders. De mensen, de sfeer, de pistes: het is met niets te vergelijken. De omgeving is betoverend, weids en stil. En tijdens de après-ski blijft iedereen zitten. Er wordt wel gezongen, maar keurig vanachter je tafel. Ook zijn er geen lunchtentjes op de piste, maar wel barbecueplekken. Eerst dachten we nog dat er grote Zweedse families op die barbecues hun worstjes grilden, maar later ontdekten we dat het losse gezinnen zijn die elkaar helemaal niet kenden. Heel gezellig. Na een paar dagen namen wij ook zelf broodjes mee als we op pad gingen.”

 

Zien

Wolven en zo
Orsa Rovdjurspark is het grootste roofdierenpark van Europa. Het grenst aan de skipiste van Orsa Gronklitt en je hoort letterlijk de wolven huilen. Check even de voedertijden, want de lynxen en veelvraten zijn erg schuw.

 

Dala-paardjes
De bekende houten Dala-paardjes kun je natuurlijk in iedere souvenirshop kopen, maar veel leuker is het om af te reizen naar het dorpje Nusnäs, aan de oevers van het schilderachtige Siljanmeer. Daar worden ze namelijk gemaakt en met de hand beschilderd.

Grannas A Olsson Hemslöjd Ab, Edåkersvägen 24, 792 77 Nusnäs

 

Lieve huisjes, een schitterend meer
Op weg naar Orsa Grönklitt (vijfhonderd meter boven zeeniveau), vind je het prachtige dorpje Fryksås. Sla af, parkeer je auto en ga te voet verder langs de traditionele boerenhuisjes. Het uitzicht over het Orsasjön en Siljanmeer is adembenemend en bij het koffietentje Smidgården hebben ze versgebakken lekkers.


 

Doen

Op bezoek bij Tomte de Kerstman
Aan de voet van skipiste Gesundaberget vind je sprookjespark Tomteland. Hier wonen Tomte de Kerstman en Scandinavische sprookjesfguren in beeldschone oude houten huisjes. Natuurlijk kun je Tomtes werkplaats bezichtigen en rendieren spotten.
tomteland.se

 

Op stap met de honden
Onze tocht met de sledehonden was onvergetelijk. Je trekt door het bos en over een bevroren meer, en er is genoeg tijd om te knuffelen met de honden. De toer is eenvoudig te boeken bij de receptie van het vakantiepark. Overigens worden er ook paardensleetours georganiseerd, die schijnen ook geweldig te zijn.

 

Lees ook
Zweden met kinderen: dit moet je zien >

 

Eten & slapen

Rendier is erg lekker
Kafé Koppången ligt naast de receptie van het vakantiepark Orsa-Grönklitt. Er is prima koffie, je kunt er heerlijk dineren en ondertussen worden de kinderen vermaakt. Absolute aanrader: de rendierschotel.

 

Drank & fondue als après-ski
Restaurant Toppstugan ligt op de top van de berg met uitzicht over het roofdierenpark. Dit is ook de plek waar iedereen na het skiën een drankje drinkt. In de winter heb je iedere avond een thema, waaronder een goddelijke vleesfondue.
toppstugan.nu

 

Met rode wangen naar bed
Onze stuga stond in het vakantiedorpje Orsa-Grönklitt. Er staan zo’n tweehonderd van die mooie Zweedse huisjes, die voornamelijk worden gehuurd door Zweedse gezinnen.


Het hele reisverslag heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

Meer reisverhalen en vakantietips? Volg ons op Facebook.