Zweden met kinderen: dit moet je zien

31.12.2018 08:42
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Van Pippi Langkous tot rendieren en de mooiste bossen en meren: in Zweden is genoeg leuks te beleven met het hele gezin.

Je vliegt al in twee uurtjes naar Stockholm, maar Zweden is ook een prima vakantiebestemming met de auto. Rijd naar het Duitse Kiel en pak daar de veerboot die je in één nacht naar Göteborg brengt: een relaxte manier om te reizen, en een boottocht is voor kinderen natuurlijk stukken leuker dan een vliegtuig.

Wat valt er allemaal te zien en te doen in Zweden? Wij zetten de leukste bezienswaardigheden per regio voor je op een rij.

Zuid-Zweden

Niet voor niets heet het speelparadijs van Ikea Småland: het is vernoemd naar de bij families heel populaire regio in het zuiden van Zweden. Je vindt er prachtige bossen en meren, maar ook het bekende Astrid Lindgren Park. Wie kent ze niet: de avonturen van Pippi Langkous en haar vrienden Tommy en Annika? In het park duik je in hun wereld, bezoek je Villa Kakelbont en ontmoet je karakters uit de andere boeken van de beroemde Zweedse schrijfster.

Wie van dieren houdt, zit hier trouwens ook goed. Alleen al in de regio Småland lopen ongeveer 30.000 elanden in het wild rond tijdens de zomer, dus grote kans dat je er onderweg eentje spot. Wil je een eland van dichtbij bekijken, breng dan een bezoek aan het elandenpark Laganland.

Een ander bekende regio in het zuiden van Zweden is Skane. Je vindt hier Nationaal Park Stenshuvud waar je heerlijk kunt wandelen en mooie uitkijkpunten hebt. Zoek je liever de kust op? In het zuiden van Zweden zijn genoeg mooie stranden te vinden, zoals Skanörse en ÖIand. Door het milde klimaat en de vele zonuren is het hier goed toeven. Extra fijn: de stranden zijn niet afgeladen vol, je kunt er je eigen plekje opzoeken.

 

Lees ook:
Waarom skiën in Scandinavië geweldig is met kinderen >

 

Midden-Zweden

Ken je die kiekjes met die typische rode, Zweedse huisjes? Grote kans dat ze in dit deel van Zweden gemaakt zijn, want je vindt ze hier om de haverklap. Midden-Zweden is de grootste vakantieregio in Zweden en één van de populairste bestemmingen voor gezinnen met kinderen. Met zoveel bossen, bergen en watervallen bevind je je hier middenin de natuur. Neem lekker een duik, ga wandelen of mountainbiken met het hele gezin.

Liever wat cultuur snuiven? Dan is de fabriek Wasa-Barilla een aanrader. Hier kun je zien hoe het Zweedse knäckebröd wordt gemaakt. Ook leuk: een bezoek aan Tomteland, een themapark waar je de kerstman kunt ontmoeten.

Als je toch in centraal-Zweden bent, sla dan Stockholm niet over. Want de hoofdstad is heel kindvriendelijk: struin door het sfeervolle Gamla Stan, de ‘oude stad’, en bezoek het Vasa Museum met een oud schip uit 1628. Of ga naar Grona Lund Tivoli, een pretpark op het eilandje Djurgarden. Je vindt er achtbanen, zweefmolens en andere attracties: reken maar dat je kind dan weer energie voor tien heeft.

 

Noord-Zweden

Het is een eind weg, maar Noord-Zweden is vooral geweldig in de winter. Maak een mooie huskytocht door de bossen, probeer een vis te vangen op één van de bevroren meren en neem een kijkje in Jukkasjärvi, een plaats in Zweeds Lapland. Hier vind je het IJshotel, waar alles van ijs is: van je bed tot het restaurant – en er is zelfs een kapel waar je kunt trouwen. Met een beetje geluk spot je ’s avonds laat het Noorderlicht.
Vergeet ook niet een foto te maken bij het bord van Poolcirkel. In een café kun je daar een certificaat krijgen dat je op de Poolcirkel bent geweest. Ook bijzonder: in Zweeds Lapland kun je zelf wandelen met rendieren.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >