In samenwerking met Kek Mama

Op vliegvakantie met je kinderen? Met déze kleding kom je soepel de securitycontrole door

18.04.2023 10:37

We trekken er deze meivakantie weer massaal op uit met het vliegtuig, en terecht: hoe fijn is het om één of twee weken lekker te ontspannen met je gezin? Ha, al kan het op Schiphol zelf alsnog best stressen zijn – van parkeren, de securitycheck tot aan het vinden van de juiste gate. Gelukkig hebben wij een paar handige tips om in elk geval het securityproces zo soepel mogelijk te doorlopen – van handbagage tot je kledingoutfit. Zodat jullie zo snel mogelijk in het vliegtuig zitten en de reis kan beginnen. Scheelt jullie weer tijd en een hoop gedoe – niet verkeerd, toch?

1: Begin thuis
En dan vooral met het slim inpakken van je handbagage. Niets zo vervelend als halsoverkop je tas overhoop halen als je al bij de security bent omdat je tóch niet zeker weet of die vloeistof niet in een groter flesje dan 100 ml zit – terwijl het zweet van je voorhoofd gutst. Geloof ons, echt gebeurd. Kijk daarom vooraf wat je meeneemt. Neem ook alleen het hoognodige mee. Hoe lichter je handbagage, hoe makkelijker het securityproces op Schiphol. Geldt ook voor het soort tas – een katoenen tas of handtas ‘checkt’ makkelijker dan een lompere trolley. Voor gezinnen met kleine kinderen zijn er trouwens wel uitzonderingen. Zo mag je babyvoeding gewoon meenemen (als je kind jonger is dan anderhalf) en mag je een gevuld plastic waterflesje meenemen. Ook zijn er uitzonderingen voor dieetvoeding en medicijnen. Wat die uitzonderingen precies zijn, check je hier .

2: De juiste dresscode
Je kent ’m vast nog wel van een vorige keer: de securityscanner. Je hoeft maar drie seconden in dat grote apparaat te staan, maar die seconden kunnen minuten worden als je allerlei ingewikkelde kledingstukken aanhebt. Denk aan een zware, dikke jas, hoge laarzen met studs en veters of een riem met een grote gesp – moet je namelijk allemaal af- en uitdoen. Heb je een kind met een voorliefde voor armbanden, kettingen en ander sieradenspul? Da’s dan weer een voordeel: die hoef je dus niet af te doen, net als je horloge. Dunne, makkelijke kleding is key hier, evenals lage sneakers (die mag je dus aanhouden, maar trap je in het vliegtuig bovendien makkelijk uit) en broeken van stretch – die sowieso veel makkelijker in het vliegtuig zitten dan een knellende jeans. Precies weten welke kledingregels er allemaal zijn? Dit handige overzicht helpt je.

3: Voorbereid in de rij
Sta je in de rij te wachten? Prima gelegenheid om al het rondslingerende spul alvast te verzamelen. Maak je eigen zakken en die van je kinderen leeg en stop boardingpassen en paspoorten in je tas – dan kun je alles in één pakketje afgeven bij de security. O, en waar je telefoons en tablets voorheen nog los in een bakje moest doen, mogen die nu ook in je tas blijven zitten – evenals vloeistoffen in een doorzichtig zakje en je waterfles. Laptop mee? Mag je ook in de laptoptas houden. Ja, zo makkelijk kan het dus zijn.

4: Scannen maar
Ha, jullie zijn aan de beurt en geloof ons: nu gaat die goede voorbereiding z’n vruchten afwerpen. Dus pak een bak, leg jullie jassen erin en andere spullen erbovenop. Handig als jullie proberen alle spullen ook zoveel mogelijk in één bak te doen, want scheelt een hoop gedoe. En dan kunnen jullie zo, hup, één voor één het scanapparaat in. En kun je – ondanks dat er nog een vliegreis tussenzit – die vakantiebestemming al bijna aanraken. Kortom: dat wordt genieten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Schiphol