De leukste musea voor kinderen in Rotterdam

15.02.2024 19:05
Beeld: Unsplash

Rotterdam staat niet alleen bekend om moderne architectuur en bruisende haven, maar herbergt ook diverse kidsproof musea. Op zoek naar een mix van educatie en entertainment? Van kleurrijke kunst tot boeiende tentoonstellingen: de havenstad heeft het allemaal.

Dit zijn de leukste musea voor kinderen in Rotterdam:

1. Villa Zebra

Villa Zebra is het enige kinderkunstmuseum van Nederland. In de interactieve tentoonstelling ZELF! beleven peuters en kleuters (2-6 jaar) avonturen als rommelmonsters, helpen ze dokters in het ziekenhuis en duiken ze in het XXL poppenhuis. Oudere kinderen (7-12 jaar) kunnen creatief aan de slag in workshops en activiteiten. Als kers op de taart biedt het museum een fantastisch uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam.

2. Maritiem Museum

Bij het noemen van Maritiem Museum denkt menig Rotterdammer meteen aan Professor Plons. Deze kinder-doe-tentoonstelling laat de allerkleinsten schepen laden en lossen, vissen vangen en zeilen hijsen. Het museum biedt ook andere attracties, zoals authentieke scheepsmodellen en boeiende familie tentoonstellingen. Buiten gaat het avontuur verder met historische schepen en kranen in de museumhaven.

3. Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam heeft geen eigen collectie, maar verrast (de kleinste) bezoekers telkens opnieuw met diverse tentoonstellingen. Gezinnen halen hier het hart op aan kijk en doe tochten. Na het bewonderen van hedendaagse kunst kunnen kleine kunstenaars zelf aan de slag in het KunsthalLAB. De Kunsthal ligt aan het Museumpark waar je na je bezoek heerlijk kunt wandelen. Insiders tip: neem bij warm weer een kleed mee om te relaxen in de Rozentuin gelegen in het park. 

4. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Pal naast de Kunsthal bevindt zich het Natuurhistorisch Museum. Een waar paradijs voor kleine biologen in de dop. Dieren, fossielen, schelpen en planten van over de hele wereld wachten hier om ontdekt te worden. Doodleuke speurtochten en workshops maken het museum een educatieve en plezierige ervaring voor kinderen.

Uitgekeken- en gespeeld? Hier schuif je aan voor de lekkerste pannenkoeken van Rotterdam.

5. Museum Boijmans van Beuningen

In het Museumpark springt het Depot direct in het oog – een schitterend zilveren meesterwerk dat vraagt om ontdekt te worden. Dit architectonische pronkstuk onthult de kunstcollectie van het nabijgelegen Boijmans van Beuningen. Hier, op een steenworp afstand, wacht een schatkist vol verborgen juwelen om verkend te worden. Van de tijdloze werken van oude meesters tot de grensverleggende creaties van hedendaagse kunstenaars, zowel het museum als het Depot mogen niet ontbreken aan jullie ‘museum Rotterdam bingokaart’.

6. Het Nieuwe Instituut

Ook gelegen in het Museumpark, is museum Het Nieuwe Instituut. Hier wordt architectuur een speelse ontdekkingstocht voor kinderen. Door interactieve tentoonstellingen, futuristische ontwerpen en boeiende verhalen leren kinderen over gebouwen en design. Van nieuwsgierige peuters tot opstandige tieners: iedereen verlaat het museum met een passie voor constructie.

7. Belasting & Douane Museum

In het Belasting & Douane Museum wordt belastinggeschiedenis op een boeiende manier gepresenteerd. Kids verkennen de wereld van douane met interactieve snuffelgids Doerak en speuren samen  naar verdachte goederen. Het museum maakt belastingen allesbehalve saai en biedt een unieke ervaring voor jong en oud.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.