Milieusticker of vignet? Alle regels in een handig overzicht

09.03.2019 09:33
milieusticker-vignet-regels

Roadtrippen in Europa betekent letten op één ding: of je wel of geen milieusticker of vignet nodig hebt. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen die twee? En in welke vakantielanden heb je ze nodig? Reiszoekmachine Skyscanner zocht het voor je uit.

Wat is een milieusticker?
Een milieusticker is een in Duitsland geldig bewijs dat een voertuig aan bepaalde emissienormen voldoet. In het Duits heet dit een umwelplakette of feinstaubplakette. Deze milieusticker is sinds 2008 verplicht in een groot aantal Duitse steden die tot milieuzones zijn verklaard. Is je auto oud of vervuilend, dan word je uit deze milieuzones geweerd.

Wat zijn de Duitse milieuzones?
Een milieusticker is verplicht in onder meer Berlijn, Düsseldorf, Hannover, Keulen, Aken en Essen. Intussen zijn er 62 plaatsen in Duitsland waar milieustickers verplicht zijn – het overgrote deel bevinden zich in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Welke kleur milieusticker je nodig hebt in welke Duitse steden, is afhankelijk van de auto waarin je rijdt.

Hoe weet je eigenlijk of je een milieuzones betreed?
Dat wordt met groene bordjes langs de weg aangegeven.

Wat is een vignet?
Een vignet, ook wel bekend als autobahnvignet, is een autosticker die aangeeft dat er voor de snelwegen en autowegen tol is betaald. Het vignet is verplicht voor alle auto’s en motoren met een totaalgewicht tot 3500 kilo.

 

Lees ook
De 10 leukste Duitse steden om met je kinderen te bezoeken >

 

Voor welke landen heb ik een vignet nodig?
Een vignet is verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. 

Waar kan ik een milieusticker kopen?
Een milieusticker kun je online bestellen via Milieusticker Shop of de TÜV Nederland. Een milieusticker via Milieusticker Shop kost €12,50, bij de TÜV betaal je €18,15. Het prijsverschil zit ‘m in de administratie, vervaardiging en afdrukken van de sticker. Naar ons weten is de Milieusticker Shop niet minder betrouwbaar. 

Waar is een vignet te koop?
Via de webwinkel van de ANWB kun je een vignet aanvragen vanaf €8,25.

Hoe moet ik een vignet of milieusticker aanbrengen?
De vignet milieusticker en kun je vanwege de speciale lijmlaag maar één keer op je ruit bevestigen. Je plakt ‘m aan de binnenkant van de voorruit, aan de passagierskant. Zorg ervoor dat de sticker goed zichtbaar is vanaf de buitenkant en het gezichtsveld van de bestuurder niet belemmert. Je kunt de vignet of milieusticker daarom het beste onderaan de ruit plakken. Let op: bewaar de achterzijde van de folie bij je kentekenbewijs! 

Hoe kan ik een vignet of milieusticker verwijderen?
Een lijmresten van een milieusticker verwijder je met wat methanol of aceton op een stukje keukenpapier. Probeer ‘m niet weg te krabben of met mesjes aan de haal te gaan, want daarmee beschadig je je voorruit.

Hoe lang is een milieusticker geldig?
Onbeperkt, in combinatie met je kenteken. Als je kenteken verandert, dien je een nieuwe milieusticker aan te vragen.

Hoe lang is een vignet geldig?
Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van tien dagen, twee maanden of één jaar. Een Zwitsers vignet is standaard één jaar geldig. Voor de Sloveense versie heb je keuze uit een vignet van zeven dagen, een maand, zes maanden of één jaar.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >