Met deze tips wordt buitenspelen nóg leuker voor je kind

11.03.2021 22:43
tips_buitenspelen_kind

Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen. Hartstikke zonde, vindt ook Minke, moeder van drie en oprichter van @scharrelkids. Het is namelijk niet alleen goed voor de ontwikkeling, het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen én geeft je weerstand een boost. 

Daarom deelt ze de leukste tips – opdat jouw kind voortaan met plezier naar buiten gaat.

 

Bomenrace

Maak een wandeling en verzin allerlei manieren om van de ene naar de andere boom te komen. Wandel, huppel, ren, hinkel, loop achterstevoren, maak kikkersprongen of loop zijwaarts. Spreek bij een nieuwe boom telkens af wat jullie gaan doen. Dat is nog eens een sportieve frisse neus halen. Dit spelletje kun je in plaats van met bomen ook met lantaarnpalen doen.

 

Buitenboter-kaas-en-eieren

Zoek een paar lange (en redelijk rechte) takken. Maak hier een boter-kaas-en-eierenraster van. Geen takken in de buurt? Teken het raster dan met stoepkrijt. Kijk dan of er dennenappels, eikels, kleine takken of stenen te vinden zijn. Wie heeft er als eerste drie op een rij? Spelen maar!

 

Lees ook
Onderzoek: buitenspelen maakt je kind sterker en socialer >

 

Buitenblindemannetje

Eén iemand doet een blinddoek om – gebruik bijvoorbeeld een theedoek of een sjaal. Neem het blindemannetje mee de tuin in en draai ‘m een paar rondjes. Nu mag je aanwijzingen geven: tien stappen naar voren, draai naar rechts, bukken! Het blindemannetje mag voelen en raden waar hij is en wat hij voelt. Goed geraden? Dan wissel je de rollen om.

 

Buitentwister

Pak je stoepkrijt erbij en teken een rij rode, een rij groene, een rij blauwe en een rij gele cirkels en kleur deze in. Maak telkens rijen van zes rondjes. En dan… roepen maar: linkervoet op groen! Rechterhand op rood!

 

Boomonderzoek

Misschien weet jij al hoe je de leeftijd van een boom kan uitrekenen bij omgezaagde bomen (jaarringen tellen), maar hoe zit dat eigenlijk bij nog levende bomen? Komt-ie. Je hebt nodig: een meetlint, potlood en papier. Zoek een mooie boom op en wikkel je meetlint om de stam. Deel de omtrek in centimeters door 2,5 en voilà: daar heb je de leeftijd al. Voorbeeld: een boom met een omtrek van 40 cm is dus ongeveer 16 jaar oud.

 

Minke is moeder van drie kinderen en op een missie om zoveel mogelijk kinderen iedere dag naar buiten te krijgen. Ze helpt ouders/verzorgers met haar instagramaccount @scharrelkids, een platform bomvol buitenspeelinspiratie voor elke dag. Binnenkort komt ook haar website live: www.scharrelkidsclub.nl