Heerlijke stranden, een geweldig uitzicht en hartstikke kindvriendelijk: Samos

10.01.2018 17:15

Mariëtte en Erik vlogen met twee overmoedige peuters naar het Griekse Samos en hadden een topvakantie.

Het was eigenlijk vreemd dat ik nog nooit in Griekenland was geweest. Ik bedoel: het is zuidelijk (hou ik van), het bestaat uit veel eilanden (hou ik nog veel meer van) en je kan er lekker eten (hou ik het meest van). Maar toch was deze trip de eerste keer dat ik voet op Griekse bodem zette.

Terwijl in Nederland de zomer al voorbij was, namen wij onze intrek in een mooi resort op Samos, het eiland dat het dichtst bij Turkije ligt. Het is ongeveer drieënhalf uur vliegen en dat bleek zelfs voor mijn kinderen – van het soort: waarom zou je op een stoel zitten als je ook door het vliegtuig kunt rennen – goed te doen.
 

Net een dorpje

We verbleven in TUI FAMILY LIFE Doryssa Village in Pythagorion, op nog geen tien minuten rijden van het vliegveld. Het resort is gebouwd als een dorpje, met een plein en kleine straatjes. Het is niet zo groot en je wandelt dan ook zo naar strand, zwembad, restaurants en speeltuin. Die laatste bleek een favoriet van Casper en Nora, maar won het niet van het strand en het zwembad. De eerste dagen het pierenbad, maar daarna overwon Casper zijn angst en ging uiteindelijk zelfs in het diepe. Nora was hem toen al voorgegaan, maar zij is dan ook een tikje dapperder dan haar grote broer.
 

Lunchen met uitzicht op zee

De eerste dagen bleven we overdag lekker in het hotel. Genoeg te doen voor de kinderen en heerlijk relaxed voor ons. Je kunt het Doryssa Village Resort all-inclusive boeken (dan eet je in het buffetrestaurant), maar je kunt ook eten in een van de andere restaurants. Lunchen onder de bomen met uitzicht op zee, bijvoorbeeld. ’s Avonds is het ook leuk om in het dorpje Pythagorion te eten, ongeveer een kwartier lopen. Het wemelt er van de restaurants, zowel in kleine zijstraatjes als aan de haven.
 

‘Je merkt overal dat ze dol zijn op kinderen’

Als je een klein stukje doorloopt, vind je net achter de haven ook een heel fijn straatje met restaurants die hun terras op het strand hebben. Daar aten wij een heerlijke seafood platter, met onze voeten in het (kiezel)zand en de aanspoelende golfjes op de achtergrond. De kinderen vermaakten zich na hun tzatziki met brood en tomaat met feta (al snel twee favorieten) intussen met het aanleggen van een trein van stenen over het strand. Toen het in de wind een beetje fris werd, kwam een van de obers aanrennen met twee tafelkleden bij wijze van deken. Hartstikke aardig natuurlijk, en op Samos niet vreemd, want je merkt overal dat de mensen dol zijn op kinderen.
 

Het uitzicht bewonderen

Omdat we graag meer van het eiland wilden zien, huurden we een auto en trokken eropuit. Vanaf Pythagorion ben je in een klein halfuur in de hoofdstad Vathy (Samos-stad): een gezellig stadje met een plein vol terrassen aan het water en van die kleine winkelstraatjes. We dronken koffie op het pleintje en besloten een beetje te gaan toeren. Dat kan prima, de wegen op Samos zijn goed. We belandden op de route langs de noordkust van het eiland, richting het stadje Karlovasi. Onderweg stopten we vaak om het uitzicht te bewonderen of af te dalen naar een baaitje. Vanaf Karlovasi reden we door het binnenland naar de zuidkust. Samos bleek veel groener te zijn dan ik had verwacht, we reden zelfs een heel stuk langs naaldbomen, en het uitzicht in de bergen was ook erg de moeite waard. Echt een mooie route.
 

Geen ellenlange afstanden

Het fijne van Samos is dat het niet zo groot is. Je hoeft dus geen ellenlange afstanden te overbruggen om ergens te komen en dat is met mijn kinderen een uitkomst, aangezien die van mening zijn dat een kwartier niet gegild op de achterbank, een kwartier niet geleefd is. Zo gingen we lunchen in het kustplaatsje Ormos Marathokampos, ongeveer drie kwartier rijden vanaf het hotel en dus goed te doen. Aan de haven heb je een paar leuke terrasjes, waar wij gevulde wijnbladeren aten en de kinderen hun nieuwe verslaving: souvlaki. Daarna vermaakten ze zich op het stenenstrandje en konden wij nog even genieten van onze koffie.
 

‘Hij wilde meteen weer naar het strand’

De meeste stranden op Samos bestaan uit kiezels, maar wij vermaakten ons een middag op Psili Ammos, een mooi zandstrand aan de oostkant. Het strand loopt heel geleidelijk af in zee en je kunt er strandstoelen met parasols huren, dus handig met kinderen. Casper deed de halve middag eerst een krab en haai na in de branding en vermaakte zich de rest van de tijd samen met Nora met het bouwen van zandkastelen. Toen we teruggingen naar het hotel had Casper er nog geen genoeg van, hij wilde meteen weer naar het strand. Dat had vooral te maken met het feit dat hij de dag ervoor een vriendinnetje had gemaakt en weer samen met haar visjes wilden vangen in de branding (dat lukte haar namelijk wel en hem niet, iets wat hem eindeloos fascineerde).

Gelukkig voor hem was Victoria er die dag ook. Casper slaagde er wederom niet in om iets te vangen met z’n schepnet, maar hij noemde wel zeventien keer de naam van zijn vriendinnetje en kreeg een knuffel bij het afscheid. Erik en ik keken toe en klonken nog maar eens op deze vakantie: de kinderen blij en wij dus – ook al is op pad met een drie- en eenjarige niet altijd helemaal het recept voor uitrusten en bijkomen – heel relaxed.
 

Slapen

Dat deden we in Doryssa Village
Dit fijne resort in Pythagorion hoort tot het TUI FAMILY LIFE-concept en dat betekent dat het is ingericht op gezinnen, met een Baby Lounge (0-2 jaar, met magnetron, koelkast en speeltoestellen voor kleine kinderen), Miniclub (3-5 jaar), Kidsclub (6-11 jaar) en Hangout (vanaf 12 jaar). Uiteraard kun je baby- en kinderbedden op je kamer krijgen. Doryssa.gr
 

Doen

Naar Psili Ammos 
Zandstrand aan de oostkant van het eiland. Er zijn veel restaurantjes en strandbedden.

Naar Livadaki
Klein maar fijn baaitje bij Samos-stad.

Naar Potami Beach
Mooi strand vlakbij Karlovasi. In de buurt vind je wat kleine restaurants en vanaf het strand loop je in twee kilometer naar een kleine waterval en een meertje waar je kunt zwemmen.

Naar het ondergrondse viaduct
In Pythagorion is de Eupalinus-tunnel: een ondergronds aquaduct van ruim een kilometer lang.

Naar de stad op de heuvels
Alleen al de baai van Samos-stad is geweldig, met erachter het mooie uitzicht op de stad die tegen de heuvel is gebouwd. Lekker dwalen door kleine straatjes en olijfolie en muskaatwijn scoren.

 

Eten

Happen op het strand
Dat kan in restaurant Remataki (Pythagorion): je kunt er heerlijk Grieks eten op het strand (als je er gaat lunchen is je strandbedje voor de rest van de middag gratis) en de bediening is heel attent en gastvrij.

Op een terras
Bijvoorbeeld het terras van het Kerkis Bay Hotel: wij gingen hier eten in Ormos Marathokampos, maar aan de haven vind je nog veel meer leuke terrasjes.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 01-2018.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >