In samenwerking met Kek Mama

Dit is waarom Idre Fjäll in Zweden een heerlijke bestemming is voor je zomervakantie

20.01.2022 15:37
Visit Zweden vakantie Idre Fjäll

Wanneer je een rondreis maakt door midden-Zweden door Dalarna dan is Idre Fjäll een bestemming die absoluut op de route moet. Want dit bungalowpark heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie, ontdekten mamablogger van Lady Lemonade Annemieke samen met haar man Niels en hun kinderen Finn (8 jaar) en Charlie (5 jaar) afgelopen zomer. Super fijne accommodaties, toffe uitjes en activiteiten voor jong en oud en dat middenin een oogverblindende natuur.

Onderweg naar Idre Fjäll

Tijdens onze roadtrip door Dalarna verblijven wij met ons gezin 4 dagen op vakantiepark Idre Fjäll. De weg er naartoe is al indrukwekkend. We komen uit het zuiden, vanaf Orsa Grönklitt en hebben als tip gekregen om een klein beetje om te rijden via de autoweg 311 waar de kans om rendieren te spotten groot is. Ik denk dat we geluk hebben, want we rijden bijna non-stop met rendieren op de weg. Steeds wanneer we er weer een paar tegen komen, remmen we af, draaien de raampjes naar beneden en schieten foto’s. Dat kan makkelijk, want de autoweg is hier zo rustig. Je kunt er zomaar een half uur rijden zonder iemand tegen te komen. Als we eenmaal op het vakantiepark aankomen, zien we dat het hier ook wemelt van de rendieren. En ze zijn totaal niet bang. Ze eten rustig uit de plantenbak voor de supermarkt en staan zelfs op de midgetgolfbaan. Maar ook al hebben we er al tientallen gezien, ze blijven bijzonder.

Accommodaties van Idre Fjäll

We verblijven op Idre Fjäll in een super fijn appartement met groot balkon dat uitzicht heeft op de vallei van de berg waarop het vakantiepark staat. In de winter is dit een skipiste, want Idre Fjäll is ook een razend populair skigebied. Naast appartementen kun je er ook stuga’s; houten huisjes boeken. Die zijn allemaal voorzien van een keukentje, zithoek met houtkachel, een tv en een badkamer met een douche. In totaal staan er 850 accommodaties verspreid over het park. Maar massaal voelt het niet, want het staat niet ‘hutje mutje’.

Tussen de rode en zwarte cottages ligt het centrum van Idre Fjäll. Hier vind je verschillende restaurants, een supermarkt, fietsenverhuur, wat shops, de midgetgolf, een buitenzwembad en een activiteitenhal met een binnenzwembad, fitness, springkussens, een bowlingbaan en een klimmuur. Maar omdat we al zo gewend zijn geraakt aan het buitenleven in Zweden, zijn we daar niet eens geweest.

Activiteiten @ Idre Fjäll

De natuur aan de andere kant van het tunneltje bij het centrum lonkt veel meer. Hier staat een grote speeltuin en wat hogerop de berg zit een klimpark, een kinderboerderij en een manege met daarboven ook nog een skill area voor mountainbikers en BMX’ers.

Bomen klimmen

De jongens willen heel graag bomen klimmen. Sinds we in Denemarken naar een klimpark zijn geweest, hebben ze de smaak te pakken. We krijgen een klimuitrusting aangemeten en gaan na de uitleg eerst naar de oefenbaan om te laten zien dat we alles snappen. Daarna mogen we echt de boom in. We beginnen met het makkelijke parcours dat zo’n 1,5 meter hoog is. En daarna wil Finn ook nog het hogere parcours doen, wat in hoogte varieert van 6 tot 10 meter, want die heeft een zipline en dat is zijn favoriet. Eenmaal beneden wil hij gelijk nog een keer. En dus gaan we nog maar een keer samen omhoog. Dat wordt morgen spierpijn!

Mountainbiken

Die spierpijn fietsen we er de volgende dag gewoon uit. Want er staat een mountainbike les op het programma. En niet zomaar op de weg, maar op de speciale skill area van Idre Fjäll. We halen onze fiets op bij de verhuur, maar daar haakt Charlie af. Hij vindt al die versnellingen te spannend en de fiets te hoog. Zo’n mountainbike is ook even heel wat anders dan zijn fiets thuis. Niels neemt Charlie dus op zijn rug mee en zo rijden we omhoog naar de BMX baan. Daar staat onze instructeur al op ons te wachten.

Als ik de indrukwekkende parcoursen zie, ben ik blij dat Charlie niet meedoet. Voor ons wacht een pad dat steil naar beneden gaat met haarspeldbochten, daaronder een pumptracken een parcours met allemaal obstakels. Holy moly, ik weet niet of ik zelf nog wel durf. Maar als ik mijn oudste zoon voor mij zonder aarzelen zie afdalen, weet ik dat ik er ook aan moet geloven. De eerste haarspeldbocht neem ik nog twijfelachtig, maar ik krijg het steeds meer onder de knie en zoef de berg af. Wat is dit gaaf! Er schuilt een adrenaline junkie in mij. Terwijl wij de banen onveilig maken, is Charlie ondertussen een hutje van takken aan het bouwen voor de mieren. Heerlijk het buitenleven hier in Zweden, meer dan dit hebben kinderen ook helemaal niet nodig.

Paardrijden

Tijdens ons verblijf in Idre, doe ik nog iets geweldigs. Ik maak een uitgebreide buitenrit terwijl ik nog nooit paard gereden heb. ’s Morgens vroeg krijg ik op de manege een paard toegewezen en dan gaan we met een groepje van 6 rijders en 2 begeleiders de omgeving van Idre Fjäll verkennen. Op de rug van mijn paard voel ik me helemaal vrij; even geen non-stop aandacht vragende kids om me heen, maar alleen me & my horse in de adembenemende natuur. Onderweg vertelt onze begeleidster van alles; over de bomen van honderden jaren oud die hier staan en ze laat een oude burcht – de slaapplaats van een bruine beer – aan ons zien. Na een uur stoppen we bij een stuga aan de rand van een meer en worden er boven een vuurtje pannenkoeken met spek en bosbessen voor ons gebakken. Een prachtige plek voor een ontbijt. Daarna vervolgen we onze rit terug naar de manege.

Daar staan Niels, Finn en Charlie op mij te wachten. Ze zijn alweer lekker aan het stuiteren; back to reality. De jongens mogen ook nog een klein ritje maken op een pony terwijl ik het paard vasthoud. De pony’s zijn al net zo eigenwijs als mijn kinderen. Zodra ze iets lekkers te eten tegen komen, gooien ze hun hoofd naar beneden en weigeren nog een stap te zetten. En luisteren ho maar. Had ik daarnet bovenop de rug van mijn paard nog het gevoel dat ik feeling had voor dit hele gebeuren en zo ebt dat gevoel in één keer weg.

Uitjes in de omgeving van Idre Fjäll

Behalve in Idre Fjäll zelf is er in de buurt ook nog een heleboel leuks te doen. Zo kun je er wildwater raften. Of op berensafari. Samen met een gids ga je op zoek naar berensporen en vertelt hij je alles over de leefomgeving en eigenschappen van de beer en andere wilde dieren in Zweden. Ook is Idre het zuidelijkste leefgebied van de Sami.

Op bezoek bij de Sami

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Zweden. Zij leven van de rendieren. De rendieren die je ziet in Idre Fjäll zijn ook van hen. Om meer over de Sami te weten te komen, kun je een bezoek brengen aan Renbiten, een klein familiebedrijf op 40 kilometer van het vakantiepark. Ook een aanrader! Sami Thomas is onze gids en maakt al gelijk indruk op de kids door met een aangelijnd rendier aan te komen. Ze heet Lovisa en haar moeder werd 8 jaar geleden gedood door wolven toen ze nog maar een kalf was. Dus is ze met de hand gevoed, waardoor ze niet meer terug naar de kudde kan. Met Thomas en Lovisa wandelen we door de omgeving terwijl Thomas ons ondertussen alles over zijn cultuur, de rendieren en de natuur vertelt. Halverwege stoppen we bij een tipi tent waar we lasso-les krijgen en rendieren vlees proeven. En daarna mogen we helpen de rendieren te voeren. Dat vinden onze jongens geweldig.

Trollvagen & Nipfjället

Het laatste uitje tot slot waar wij ons verblijf in Idre Fjäll mee afsloten, is het beklimmen van de Nipfjället. Een berg in de buurt van het vakantiepark. De klim naar de top is geen lange wandeling, maar het is vooral de weg naar de berg toe en het uitzicht die dit uitje de moeite waard maken. Om bij de Nipfjället te komen, moet je namelijk over de Trollvagen, ook wel bekend als Magic Road. Want als je de auto stopt op een bepaald stuk van de weg en in zijn vrij zet, rol je vanzelf naar achteren. Maar voor je gevoel rol je de berg op. Heel maf, een sterk staaltje gezichtsbedrog. Op de top van de Nipfjället is het lekker om even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. En de kinderen kunnen er – net als vele anderen hier al hebben gedaan – ondertussen een toren van stenen bouwen.

De Zweedse regio Dalarna is vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken met een overtocht van Stena Line: je vakantie begint al aan boord.

 

Naar Zweden met kinderen? Klik hier voor nóg meer tips. 

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >