Dit (relatief warme) weer is ideaal voor teken en muggen

14.02.2018 13:16
zo-verwijder-je-een-teek

Je zou het misschien niet denken, maar het is de laatste weken relatief warm voor de tijd van het jaar: een feest voor teken en muggen. En daarom adviseert Arnold van Vliet van de tekenkalender ouders om jezelf en je kind nu al te controleren op teken.

Tijgermug

“Zelfs in de winter kun je nu nog tekenbeten oplopen”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “De dieren waarin de teken zich vastbijten om zich voort te planten, zoals reeën, knaagdieren en vogels, zijn langer actief door de zachte winters. Daardoor heeft de teek meer gelegenheid om zich vast te bijten.” Ook muggen (vooral de tijgermug) zijn actiever in warme winters. Van Vliet: “De tijgermug zat nooit in Europa en nu heeft hij zich helemaal gevestigd in Zuid-Europa, zelfs in Parijs.”

 

Hoofdpijn en koorts

De tijgermug kan wel twintig verschillende ziektes veroorzaken en de teek brengt niet alleen de ziekte van Lyme over, hij kan ook het virus TBE met zich meedragen. Met als mogelijk gevolg: hoofdpijn, koorts en hersen(vlies)ontsteking. Des te belangrijker om alert te blijven, dus. Maar hoe?

 

Lees ook
Dit moet je doen als je kind is gestoken door een mug, wesp, mier, of teek >

 

Zo controleer je jezelf en je kind

Het is belangrijk dat je jezelf en je kind systematisch controleert. Bekijk de website Tekenradar.nl (of download de app) om te zien hoe je dit aan moet pakken. Ook vind je hier wat je moet doen als je gebeten bent, voorbeelden van rode vlekken, de laatste tekenmeldingen en de verwachting van tekenactiviteit.

 

Zo verwijder je een teek

Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je besmet raakt. Teken komen zelden alleen, controleer daarom of er nog meer teken op je lijf zitten. Een teek verwijder je het beste met een spits toelopende pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig naar boven tot hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt.

Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt en maak met je telefoon een foto zodat je de plek makkelijk terug kunt vinden. Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Lees hier wat je kunt doen als je kind gestoken is door een mug.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >