In deze mooie Nederlandse dorpen móet je geweest zijn

05.10.2020 10:56
mooie-nederlandse-dorpen

Wist je dat het Limburgse dorp Thorn wit werd geschilderd omdat de Fransen in 1794 belasting invoerden? Vergeet geschiedenisboeken en leer je kind live over de Nederlandse historie door te wandelen door deze mooie Nederlandse dorpen en kleine steden.

Giethoorn

Water, water en nog eens water. Giethoorn wordt dankzij de vele waterwegen ook wel het Venetië van Holland genoemd. Het heeft slechts één fiets- en wandelpad, voor het overige neemt een punter je mee over het water. Combineer Giethoorn met een avontuur in de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.

 

Thorn, Limburg

Ooit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom, maar toen de Fransen in 1794 kwamen, voerden ze belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking dit niet kon betalen, metselden ze de ramen dicht en om dit te verbergen maakten ze de huizen geheel wit. Meer over deze bijzondere geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat.

 

Lees ook
18x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

Orvelte, Drenthe

Het Drentse Orvelte is één groot openluchtmuseum vol tradities en cultuur. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder met z’n kudde voorbijkomen

 

Hattem, Gelderland

Hattem is een kleine stad in het noordoosten van Gelderland. Beroemd vanwege de historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, de mooie omgeving van de Veluwe en het Anton Pieck museum. Het museum is leuk voor ouders met kinderen, datzelfde geldt voor het Nederlands Bakkerijmuseum waar ze de bakworkshops organiseren. 

 

Oud-Beijerland, Zuid-Holland

De laatste in dit rijtje: Oud-Beijerland. Een dorp met een rijke geschiedenis die je terugziet in de oude gebouwen, waaronder 28 rijksmonumenten. Om meer te weten te komen over de historie is de Cultuurroute een aanrader. De route kent stoeptegels met een QR code, scan de code en je krijgt informatie over de plek. Vanuit Oud-Beijerland ligt de Hoeksche Waard aan je voeten met veel wandelroutes en kanomogelijkheden – leuk voor je kind.

Bron: Skyscanner

 

Meer uittips? Volg Kek Mama op Facebook >