Alaaf: 11x de leukste carnavalsoptochten voor kinderen

13.02.2020 13:11
carnavalsoptochten kinderen Beeld: Shutterstock

Heb je de pruiken, schminkspullen en feestneuzen al van zolder gehaald? Hoog tijd, want het is bijna Carnaval. Dit zijn in 2020 de leukste parades voor kinderen op een rij.

1. Verlichte optocht – vrijdag 21 februari

Woon je in de buurt van Twente, dan is deze optocht in Tubbergen er zeker een om te onthouden. Het feest begint om 19.00 uur en de hele boel is verlicht. Om het nog mooier te maken, worden de lantaarnpalen langs de route speciaal voor de optocht uitgezet. Entree is 3 euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

 

2. Kabaaloptocht – vrijdag 21 februari

Voor volwassenen minder fijn, maar voor kinderen des te leuker. Tijdens deze luidruchtige optocht in Olst moeten kinderen – je raadt het al – zoveel mogelijk lawaai maken. Dus neem toeters, fluiten en trommels (en een setje oordoppen) mee en zet de boel op stelten. Start is om 13.11 uur.

 

3. De grootste parade van het noorden – vrijdag 21 februari

Met zo’n 15.000 bezoekers kun je wel zeggen dat deze optocht van carnavalsvereniging Emmer-Compascuum een enorm succes is. Dit jaar vindt-ie plaats op 21 februari en het startsein wordt gegeven om 18.30 uur. Tientallen praalwagens en twee muziekkorpsen: niet voor niets heet deze tocht de ‘Grootste verlichte carnavalsparade van het Noorden’.

 

Lees ook
Single moeder gaat undercover verkleed als vader naar school >

 

4. Optocht en feest – zaterdag 22 februari

Op zaterdag start om 13.00 uur de speciale Kinderoptocht in Hoogland (Amersfoort), die gevolgd wordt door een spetterend feest. Alle deelnemers maken kans op mooie prijzen en wie winnaar wordt van de hoofdprijs, mag op zondag meelopen in de grote optocht door Hoogland.

 

5. De Lampegatse optocht – zaterdag 22 februari

Traditiegetrouw het startsein voor vier dolle carnavalsdagen in het Lampegat (Eindhoven). Voorafgaand aan de officiële optocht start de kinderlooptocht, voor ‘kleine Lampegatters en Lampegatterinnekes’ die niet de hele route kunnen meelopen. Onderweg komen de meest imposante praalwagens je tegemoet. 

 

6. Kabbelgat-optocht – zaterdag 22 februari

Honderden mensen staan in Delft langs de kant om de jaarlijkse Kabbelgat-optocht te bewonderen. Tientallen Delftse carnavalsverenigingen showen hun praalwagens en outfits en laten zien dat carnaval echt niet alleen voor mensen met een ‘zachte g’ is. Thema dit jaar: Er was eens…..

 

7. Lampionnenoptocht – dinsdag 25 februari

Dubbel feest voor kinderen in Prinsenbeek: op Carnavalszaterdag start de Boemeldoncks Kinderoptocht, om 12.00 uur op de Markt. De afsluiting van het Carnaval vindt plaats op dinsdag met de Lampionnenoptocht en spectaculair vuurwerk.

 

8. Hossen in Zeeland – zondag 23 februari

Ook in Zeeland pakken ze flink uit, en wel met de ‘Schôônsten stoet van Zeefs-Vlaonderen’. Op zondag is de grote optocht in Hulst met dit jaar als thema ‘Van mai mag ut!’

 

Lees ook:
11 x jullie carnavalsfoto’s >

 

9. Alaaf! in ’t zuiden – zondag 23 februari

Op Carnavalszondag wordt de prinselijke vlag gehesen voor de woning van de Stadsprins in Maastricht. Daarna worden er elf schoten gelost met het Momus kanon en start om 13.33 uur de grote optocht door de binnenstad. Op maandag vindt de familieoptocht plaats en op dinsdag barst om 14.33 de Kinderkostuumwedstrijd los. 

 

10. Samen met de hele familie – zondag 23 februari

Hier kunnen kinderen samen met hun opa, oma, broer, zus of ouders door het centrum van Venlo lopen. De hele route worden de vrolijkste carnavalsknallers gespeeld. Meezingen maar!

 

11. Traditie in Den Bosch – maandag 24 februari

Al sinds 1882 trekt ‘De Grote Optocht‘ door de straten van Den Bosch. Met praalwagen en muziek trekt de stoet rijendik publiek. Op dinsdag wordt het Carnavalsfestijn afgesloten met de Kinderoptocht.
 

We hebben niet alle parades genoemd, want dat zijn er nogal wat. Een overzicht van alle optochten voor kinderen vind je hier.

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.