In samenwerking met Kek Mama

8x leuke buitenuitjes met je kind (en nog bijna allemaal gratis ook)

21.02.2012 11:50
Beeld: Getty Beeld: Getty

Geloof ons: je hebt maar weinig nodig voor een topdag met je kinderen. Neem nou deze uitjes: ze zijn lekker buiten, ze staan garant voor urenlang speelplezier en ze zijn ook nog eens (bijna) allemaal gratis.

1. Beesten spotten

Met het mobiele spel Perfect Earth Animals kan je kind digitale dierenkaarten verzamelen op mooie plekken in natuurgebieden. Zijn jullie binnen een straal van 50 meter van een dierenkaart? Dan wordt deze automatisch aan je telefoon toegevoegd. En dan krijg je er ook nog leuke informatie bij over de leefomgeving van het dier. Goeie reden om naar buiten te gaan om ze allemaal te sparen. De app is gratis voor Apple en Android-telefoons.

 

2. Lang leve lammetjes

Het is bijna lente en dat betekent dat er weer lammetjes geaaid mogen worden. Ga bijvoorbeeld naar de schaapskooi in Ermelo, waar jaarlijks meer dan 200 (!) lammetjes worden geboren. En er is nog veel meer te doen, zoals demonstraties schapen drijven, poppenkast- en theatervoorstellingen, knutselen, vilten met schapenwol en huifkarritjes over de heide. De toegang is gratis. Op zoek naar een andere schaapskooi bij jou in de buurt? In dit overzicht zie je waar je terecht kunt.

 

3. We gaan naar de kinderboerderij

Nieuwsgierige geiten en modderige varkens doen het altijd goed bij kinderen. Neem die van jou daarom eens mee naar een van deze gezellige kinderboerderijen in Nederland: goed voor z’n ontwikkeling en je bent verzekerd van een leuke dag.

 

4. Klooien met riet en water

Op ongeveer 500 meter van het Biesboschcentrum in Rotterdam ligt kinderspeeltuin de Speeldernis. Maar: verwacht geen speeltoestellen. Wat dan wel? Nou, een groot bosgebied waar kinderen kunnen klooien met natuurlijke materialen, zoals takken, riet, water en zand. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis, voor oudere kinderen betaal je € 1.
 

5. Spelen in een achtertuin

Als je toch een flinke lap grond hebt, kun je er net zo goed een speeltuin op bouwen. Dat moesten Mart en Maria Roeffen gedacht hebben toen ze in de jaren zeventig hun huis in Grubbenvorst (bij Venlo) kochten. Inmiddels heeft Speeltuin Roeffen Mart meer dan veertig toestellen waar je kind op kan spelen. De toiletten, parkeerplaatsen en toegang zijn gratis.

 

6. Rollend naar beneden

Een inkoppertje, maar o zo leuk: het Klimduin in de Schoorlse duinen. De zandberg is 51 meter hoog, dus ideaal om vanaf te rennen, rollen, of sleeën (als er sneeuw ligt.) Urenlang speelplezier en het kost je geen cent. En dan zijn de rond omliggende duinen nog eens prachtig om doorheen te fietsen.

 

7. Hele belevenis

In Lelystad vind je het grootste speelbos (want: 40 hectare groot) van Nederland. Je kunt er over een natuurpad struinen, er zijn survivalroutes, wilde paarden, water, hondenparcours en nog veel meer. Het Belevenissenbos is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en helemaal gratis.

 

8. Schoenen aan en gaan

Wandelen saai? Welnee zeg. Al wordt het een stuk leuker als er een thema aan verbonden is.

  • De Biggetjesroute leidt je eerst door een kloostertuin zo het Brabantse landschap in. Onderweg kom je, uiteraard, langs een varkensstal waar je de beesten vanuit een skybox kan bekijken. De route is gratis, maar je kan voor € 6 een rugzakje kopen met fotokaarten, snoepjes en een pakje drinken.
     
  • De Appelroute van Lent (bij Nijmegen) is 4 kilometer waar je ongeveer 2,5 uur over doet – en dat is inclusief stenen zoeken, insecten en vogels kijken en over de landingsbaan van Lent lopen. De route is gratis.
     
  • Botanische tuin de Kruidhof in het Friese Buitenpost heeft verschillende wandelroutes voor kinderen. De Trollenpad wandeling kan al vanaf vier jaar en voor kinderen vanaf acht jaar is er ook Het Ontdekpad, waarbij ze bijvoorbeeld leren hoe pepermunt wordt gemaakt. (Het Trollenpad: € 1,50. Het Ontdekpad: € 1).

 

Goeie outdoor outfit

Met al dat buitengespeel wil je natuurlijk wel dat je kind goeie kleding aanheeft – een gat in die spiksplinternieuwe spijkerbroek is ook zo wat. Peter Rabbit heeft fijne outdoor kleding die er hartstikke leuk uitziet en waarmee je kind ongestoord mee naar buiten kan.