6x de meest voorkomende oplichtingspraktijken op reis

07.02.2018 11:31
meest-voorkomende-oplichtingspraktijken-reis

Je hoeft echt niet veilig op de camping te blijven plakken als je tijdens je vakantie wilt voorkomen dat je wordt opgelicht, maar het is wel goed om met onderstaande punten rekening te houden.

Reiszoekmachine Skyscanner geeft er meteen wat tips bij.

 

Neptickets voor vervoer en attracties

Een klassieke oplichtingspraktijk is de ticketverkoop van nepkaartjes voor een club, concert, trein of bus. Voorkomen dat je een enkeltje ‘afpersing’ koopt? Probeer dan weg te blijven van de mensen die zich op de plaats van bestemming voordoen als reisagent en ’tickets voor een mooi prijsje’ aanbieden.  Boek online (en vooruit indien mogelijk) bij de officiële verkoper en wees niet bang om identificatie of andere bewijzen te vragen als je een ticket toch last minute koopt.

 

Taxichauffeur die toeristische route kiest

In onbekende steden kom je al snel die vriendelijke chauffeur tegen die je een ‘mooie stadsroute’ langs bezienswaardigheden voorschotelt. Als je iets vermoedt, dan kun je op je telefoon met Google Maps het begin- en eindpunt invullen en de chauffeur vragen naar zijn route. Stap je in een reguliere stadstaxi, vraag dan altijd of de meter aanstaat of spreek van tevoren een tarief af.

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

Afpersing met buitenlands geld en wisselkoers

Probeer het inwisselen van geld goed van tevoren te plannen en shop een beetje rond om te zien welk geldwisselkantoor of welke bank de beste koers geeft. Het komt toch nog veel voor dat je wordt geflest. Ook als je betaalt met een pinpas of creditcard; transactiekosten kunnen soms belachelijk hoog uitvallen. Als je weet hoe de koers in elkaar zit, kun je dit in gedachten houden.

 

Achteraf betalen voor beschadigde huurauto

Het is een van de meest voorkomende fraudes bij autoverhuur: je brengt de auto waarmee je langs de Franse Rivièra hebt getoerd terug en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift, dus om jezelf goed te beschermen is het slim om voordat je de auto inlevert foto’s te maken. Zorg dat degene van de autoverhuurmaatschappij tekent als je de auto hebt ingeleverd en bewaar de kopie goed om verrassingen achteraf te voorkomen.

 

Vals geld

Vals geld op vakantiebestemmingen komt veel voor, onder meer in Zuid- en Centraal Amerika. Ook kan het voor komen dat je vals geld krijgt als je iets hebt gekocht of uit eten gaat. Tip: check goed de briefjes voor het oog van de medewerker of ober die jou het geld geeft. Hoe zie je dan dat het vals geld is? Handig is een klein uv-licht van Safescan (een bedrijf dat valsgelddetectors maakt), speciaal ontworpen voor reizigers.

 

Diefstal met afleidingstactieken

In drukke steden en op populaire toeristenplekken vragen anderen weleens om de weg naar een bepaalde bezienswaardigheid of willen ze dat je een foto maakt. Heus niet altijd met slechte bedoelingen, maar wel goed om op je hoede te blijven. Deze hulpvragen zijn namelijk een uitgelezen kans om je af te leiden van iets anders: iemand die iets uit je zak wilt trekken, bijvoorbeeld.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >