In samenwerking met Kek Mama

5x ouderwets leuke buitenspeeltips

15.09.2016 14:38
buitenspeeltips Beeld: Shutterstock

Tikkertje doen, hutten bouwen, rennen, klauteren en verstoppen: buitenspelen is fantastisch. En volgens dit onderzoek wordt je kind er ook nog eens sterker en socialer door. Toch speelt 1 op de 5 kinderen niet of maar één keer per week vrij buiten. Dat moet anders, vindt Jantje Beton. En daar zijn wij het roerend mee eens. Daarom: een fijn lijstje met ouderwetse buitenspeeltips.

1. Op één been

Hoe vaak we vroeger wel niet met krijt een hinkelbaan tekenden en onszelf al hinkend – het was nog goed voor onze coördinatie ook – naar nummer 10 begaven. Kijken of je kind het net zo goed kan.

 

2. Knikkeren

Haal die oude zak met knikkers van zolder en neem je kind mee naar buiten. Grasveldje opzoeken, klein kommetje in de grond maken en knikkeren maar. En dan maar hopen dat je die parel of grote bonk er meteen in krijgt.  

 

3. Annemaria Koekoek

O, de nostalgie die we bij die spel krijgen. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: één kind staat met z’n gezicht tegen de muur, terwijl de overige kinderen zo snel mogelijk bij de muur moeten zien te komen. Maar: als het kind de legendarische woorden ‘Annemaria Koekoek’ heeft uitgesproken en zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Wie er nog wel beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het kind dat als eerste de muur weet aan te tikken, mag zichzelf de gelukkige winnaar noemen.

 

4. Touwtjespringen

Het vergt wat oefening, maar eer je kind touwtjespringen onder de knie heeft en een minuut lang kan springen zonder af te gaan, is-ie zo een uur verder. Buiten, welteverstaan.

 

5. Regenplastikkertje

Oké, dit is niet echt een ouderwets spelletje, maar daarom niet minder leuk: ‘regenplastikkertje’. Ga naar een veldje met veel regenplassen en leg bij elke plas een hoepel neer. Tijdens het rennen mogen kinderen niet in de plassen/hoepels gaan staan, alleen als iemand wordt afgetikt. Door de hoepel over hun hoofd te halen, zijn ze vrij en kunnen ze weer meedoen met het spel. Tip: neem regenlaarzen mee!

 

Ontvang buitenzinnig leuke tips

Leuk: de Jantje Beton Buitenbeweging stuurt maandelijks gratis buitenspeeltips. Ook kun je in het archief zoeken naar leuke ideeën rondom buitenspelen zoeken. Klik hier om je aan te melden.

 

Over Jantje Beton

Jantje Beton komt op voor het recht van ieder kind om dagelijks vrij buitenspelen en bewegen mogelijk te maken. Dat doen ze door te zorgen voor avontuurlijke speelbuurten met kindvriendelijke routes, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Alles om een betere speelmogelijkheid te creëren voor kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert Jantje Beton elk jaar de Jantje Beton Loterij en Collecte voor scholen en jeugdclubs, waarmee kinderen zelf geld kunnen ophalen voor het vergroten van het buitenspeelplezier in hun eigen buurt.