In samenwerking met Kek Mama

10x zó leuk is de zomer in Zuid-Denemarken met kinderen

29.07.2019 08:30

© Niclas Jessen, VisitDenmark

Prachtige brede zandstranden, kastelen, attractieparken, op ontdekkingstocht door de Vikingdorpen en zelfs op heuse safari: Denemarken met kinderen is een feest. We zetten de fijnste vakantietips op een rij.

1. Korte reistijd

Zuid-Denemarken is lekker dichtbij. In 595 kilometer rij je vanaf Utrecht tot aan de Deense grens. Zo kan de vakantie snel beginnen. Even de benen strekken? Onderweg vind je in Duitsland volop kindvriendelijke parkeerplaatsen oftewel raststättes. Terwijl je zelf een kop koffie drinkt kunnen de kinderen even uitrazen. Bijvoorbeeld (als je uit Zuid of Midden-Nederland komt) Raststätte Bentheimer Wald Süd, net over de grens, heeft een speelrek en goede Italiaanse koffie.

2. Op safari

Safaripark Givskud Zoo is een van de leukste dierentuinen in Denemarken. Terwijl je in je eigen auto of een safaribus rondrijdt, zie je giraffen, leeuwen en nog veel meer wilde dieren van heel dichtbij. Ook is er een indrukwekkend bos met meer dan veertig levensgrote dino’s. En natuurlijk is er ook veel ruimte om lekker te spelen of (typisch Deens) te picknicken.

© Givskud Zoo

3. Op naar LEGOLAND

Dit park is niet alleen voor de bouwers in de familie, maar heeft ook allerlei leuke attracties voor alle leeftijden. Bezoek het beroemde LEGOLAND® Billund park om te huiveren in het spookhuis, nat te worden in piraten-waterland, rond te suizen in een achtbaan, de nieuwe show ‘Battle of the Brick' met ridders en paarden te bekijken, of een broodje te roosteren met het indianenopperhoofd. En ja, ook voor een heleboel LEGO®.

Wist je dat LEGOLAND in 2020 ook een heel nieuw themagebied gaat openen? Gebaseerd op The LEGO Movie. 

© LEGOLAND® Billund

4. Het gloednieuwe LEGO House

Voor het 50-jarig bestaan van LEGOLAND bouwde de beroemde architect Bjarke Ingels een hypermodern LEGO House in het centrum van Billund, de LEGO Hoofdstad van Denemarken. Het complex met 25 miljoen LEGO-stenen is zeker een bezoek waard. Kun je met de kinderen lekker bouwen en klauteren. Of op een van de dakterrassen van de moderne architectuur en een kopje Deense koffie genieten.

© LEGO House

5. Als een echte Viking

Van het interactieve Ribe Vikingecenter tot de virtuele Vikingwereld in het Experience Center Kongernes Jelling: in Zuid-Denemarken kan je kind zich voor even een Viking voelen. Boogschieten, je eigen munt slaan, houtsnijden, je spierballen testen; in het Ribe Vikingecenter is veel te doen. Het is de laatste laren uitgebouwd tot een complete stad met prachtig nagebouwde hoeves, kerken en pleinen. En als je toch bezig bent, bezoek dan ook gelijk de Jelling Steen (UNESCO Werelderfgoed) en de mysterieuze Vikinggraven op Funen. 

© Ribe VikingeCenter

6. Ronddwalen in betoverende kastelen

Kastelen in overvloed in Zuid-Denemarken. Tip: het Renaissance kasteel Egeskov Slot is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een topattractie vol verrassingen. In het speelbos van Egeskov Slot is een grote speeltuin en kun je de lucht in voor een potje Tree Top Walking. Ook is er volop ruimte voor een riddertoernooi of een rondje op een Segway.

© Mark Trustrup, VisitDenmark

7. Brede zandstranden

Denemarken staat bekend om de gigantisch brede stranden. Op sommige plekken, zoals het Waddeneiland Rømø, is het strand zo breed dat je er met je auto op mag – een geweldige ervaring. Het water blijft lang ondiep: ideaal voor kleine kinderen.

© Mette Johnsen, VisitDenmark

8. Smul van de lekkerste ijsjes

Nog een reden om met je kind naar Denemarken te gaan: de ijsjes zijn enorm. Een knapperige ijswafel gevuld met schuim, bollen in alle smaken en heel veel slagroom: wedden dat je je kind niet meer mee naar huis krijgt? En daarnaast barst het er van Deense bakkers waar je ieder ochtend al vroeg heerlijke Deense lekkernijen kunt halen.

© Niclas Jessen, VisitDenmark

9. Budgetvriendelijk

Krijg je zin, maar heb je al een zomervakantie geboekt? Geeft niks. Zowel de herfstvakantie als meivakantie zijn zeer geschikt voor een trip naar Zuid-Denemarken. Helemaal mooi: omdat dit veelal buiten het hoogseizoen valt, zijn de prijzen vaak lager.

10. Droomhuizen

Het lijkt wel een filmdecor: in Zuid-Denemarken kun je kiezen voor een typisch Deens vakantiehuis op een mooie ligging, vlakbij het strand of in het bos. Of heb je liever een fijn vakantiepark met faciliteiten zoals zwembad en speeltuin bij de hand? Er is voor ieder wat wils.

 

TIP: Zelf ervaren? Bekijk dan de Zuid-Denemarken Zomeractie van Denemarken Vakantie Specialist Dansk.nl, krijg de tweede dag gratis entree in LEGOLAND en een LEGO-tegoedbon van € 20. Ook fijn: kinderen gaan gratis naar Givskud Zoo.