Verrukkelijk: deze Gado Gado moét je proberen
Om jou een handje te helpen delen we elke zaterdag een lekker recept. Hoef jij je het apezuur niet te zoeken. Deze week: tijd voor een lekker zonnetje in huis met deze gado gado. Maak de saus gerust van tevoren klaar, heb jij meer tijd over voor andere dingen.
Voor 2-4 personen
Nodig
Voor de saus:
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 3 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl trassi van de toko (of 1 tl witte miso voor vegans)
- ½ tl laospoeder of 3-4 cm verse laos, geschild en geraspt
- 1 ½ tl asem (tamarinde)
- 2 el gula jawa (Javaanse palmsuiker)
- 3 blaadjes jeruk purut (limoenblad, uit het vriesvak, soms ook vers)
- 1 tl zout
- 7 el pindakaas, de saaiste die je kunt vinden
- ¼ blok santen (harde kokosroom)
- 1 el kecap meja of manis
De rest:
- 250 g sla, naar keuze
- 1 gekookt ei per persoon, in partjes
- tofu puffs, zoveel als je wilt
- 1 handje taugé, schoongemaakt*
- 100 g krieltjes, gekookt in de schil
- ½ komkommer, in dunne plakjes
Zo maak je het
Maak eerst de saus; dat kan 1-2 dagen van tevoren
- Breng in een steelpan de sjalotjes, lombok, knoflook, trassi, laos, asem, jeruk purut, gula jawa en het zout aan de kook met een mok water.
- Roer wanneer het water begint te koken de pindakaas erdoorheen.
- Breng het geheel nu kort opnieuw aan de kook, voeg de santen toe en roer door tot deze volledig is opgelost.
- Haal van het vuur en maak af met de kecap voor een mooie glans.
- Verdeel de sla, het ei, de tofu, taugé, krieltjes en komkommer over een mooie grote schaal of individuele borden en schep hier een flinke dot van de saus op.
De foodblogs van Dorothy Porker zijn niet voor niks populair bij foodjournalisten: ze zijn grappig én goed. Haar motto: het leven is al moeilijk genoeg, eten moet fijn en leuk zijn. Nomnomnom, € 24,99 Fontaine
Meer inspiratie voor in de keuken? Elke zaterdag komt er een nieuw recept op KekMama.nl of bekijk hier de eerdere recepten.